TCI PRO #169 - Traiasca PetroBitcoinul!


Traiasca PetroBitcoinul!

Sarbatori Fericite tuturor!
Ne vedem pe 8 ianuarie!

Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Traiasca PetroBitcoinul!
  • Market Update-ul de saptamana aceasta a fost live, link-ul il gasiti aici
  • Matei analizeaza proiectul Hyperliquid, nou in portofoliu.

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy.

2 grafice care imi plac

1. TOTAL 3 (Total marketkap fara top 10 si fara USDT si USDC)

De ce imi place: Am scos USDT si USDC pentru a reduce zgomotul. Inca nu am trecut de rezistenta de la 1 trilion ceea ce permite si graficului “sa se mai relaxeze". Chiar daca nu se face trading pe el, am aratat inca de data trecuta cat de fidel au fost respectate diferitele niveluri din ciclurile anterioare.

Potential impact asupra pietei: Ce sare in ochi este cat de brutal a fost caruselul de la ultimul bull market:

  • Pe 11 Ianuarie 2021 - 130 bln
  • Pe 10 mai 2021 - 850 bln ( practic un val de 5x)
  • Pe 21 iunie 2021 - 310 bln ( in 6 saptamani cadere de 65%)
  • Pe 22 noiembrie 2021 - 1 trillion
  • Pe 21 februarie 2022 - 460 bln

Sumarizand, am avut 2 run-uri a cate 5 luni bucata (give or take). Unul de 5x, altul de 3x.

Caderile au fost brutale: 65%, respectiv 55%, iar ultimul a insemnat si intrarea in bear run.

A durat 2 ani pana cand Total 3 minus USDT si USDC sa revina la valorile anterioare.

Risky business, daca nu ai un plan pe care sa il respecti in ciuda fear & greed-ului.

2. SOL/BTC

De ce imi place: Am repetat pana am plictisit pe toata lumea ca astept SOL/BTC la 0.002. Asta a venit fix cand in raportul celor de la Electric, Solana depasea Ethereum ca numar de noi devs veniti in ecosystem.

Potential impact asupra pietei: Ultima linie de aparare este la 0.0018. Apoi, pana la 0.0015 e un crater; doar ca daca ajungem pana acolo avem probabil probleme mai mari de rezolvat. E de urmarit ce se va intampla cu celelalte layer 1s care au luat avant vitejesc devreme in ciclu, de exemplu SUI.

M-am gandit de mai multe ori anul asta ca pentru ultimul numar as vrea sa vin cu o singura poveste, definitorie, care sa ofere o imagine cat mai clara pentru 2025.

Cred ca am si gasit-o in graficul asta postat de Macro Alf:

Avem aici dimensiunea ingrijorarii, dar si a optimismului, intr-o singura poza.

Statele Unite a printat si injectat de doua ori mai multi bani decat au facut europenii, dar a si obtinut o crestere a GDP-ului de trei ori mai mare. S-au generat deficite bugetare serioase, dar Statele Unite s-au dovedit a fi mai eficiente in a transpune asta in crestere.

E bine pentru ei, pentru crypto, deci si pentru noi.

E rau pentru europeni deci si pentru noi, mai ales in Romania unde deficitul e la peste 8%.

Deficitul nu vine insa doar din activitatea guvernului. Sectorul privat profita de cresterea GDP pentru a-si creste profiturile apeland la randu-i la imprumuturi care, pe viitor, sa contribuie si mai mult la cresterea economica.

Cat de sustenabil este?

Este, cu o singura conditie despre care se tot vorbeste pe fondul apropierii momentului cand Trump va prelua fraiele: cresterea deficitului din sectorul public prin emiterea de noi dolari care sa intre in sistem si sa ajute la sustinerea debt-ului din zona privata.

Atat timp cat firmele se pot imprumuta, nu au probleme de cashflow, isi vor pastra angajatii, ii vor plati, deci nu vom asista la o crestere a somajului. Un somaj tinut in frau ajuta politica de dobanzi care la randu-i contribuie la pastrarea banilor la o dobanda platibila pentru companii.

E un ecosistem care a ajuns sa nu functioneze fara interventie, un ecosistem dependent de new cash coming out of the printerrrrrr.

Iar asta, au demonstrat-o ultimii ani cu varf si indesat, nu poate decat sa contribuie la intensitatea actualului crypto bull market.

2Y Yield - 4.23%, in crestere. Sentiment pentru risk assets: neutru

10Y Yield - 4.41%, in crestere. Sentiment pentru risk assets: neutru

S-au reincalzit spiritele in lumea bonds-urilor in ultima saptamana, fix inaintea de intalnirea FED-ului care, cel mai probabil, va mai taia cu inca 0.25%. Astfel, 2Y si dobanda de referinta ajung aproximativ egale, Investitorii si oamenii lui JPow ajungand la un consens in ceea ce priveste policy rates pe termen mediu.

Nivele importante la 2Y: 4.16% unde e 50 Moving Average si 4.10% support-ul anterior. O inchidere sub 4.1% ar inseamna o structura bearish standard: high-lowerhigh/low-lowerlow.

Scenariul ideal pentru risk-on assets.

Bitcoin & Gold pe crestere.

Dobanzile la 10Y bonds, de asemenea pe crestere.

Concluzia din cele doua e simpla: investitorii cred ca inflatia e o problema de care ne vom mai lovi in anii ce vor veni.

Deci nu somajul va fi castana fierbinte, ci inflatia.

Bine ati venit la Santa Claus rally:

Volatilitatea este scazuta si e doar o chestiune de timp pana cand actualul nivel, care a jucat rol de suport in ultimul an, va fi parasit.

Apple, unul din frontrunnerii cei mai de seama a bursei americane pare sa ne indice incotro mergem:

Dupa o consolidare care ne aminteste izbitor de cea de pe bitcoin, casuta portocalie, “regele” a luat-o la pas si a ajuns overbought pe RSI atat weekly cat si daily. 5X in ultimii 5 ani. What a ride!

Pe de alta parte, pare ca Nvidia, dupa un 2024 de vis, are nevoie de un repaos. Profiturile facute in ultimele luni sunt capitalizate de investitori si merg, dupa cum se vede, spre alte tech stocks, de unde si divergenta pe graficul de mai jos:

Sa alegi manual companiile care vor creste devine un joc tot mai complicat pentru investitorii care nu fac asta la modul profesionist. Putin peste un sfert din companiile aflate in S&P 500, 28% ca sa fiu mai precis, au reusit sa bata indexul in ultimul an, cel mai mic procent din ultimii 25 de ani.

Asta e unul din motivele pentru care nu mi-am bagat eu pana acum mainile in povestea asta. Efectiv nu am timp sa stau la fel de atent pe stocks, cum stau pe crypto.

Portofoliul meu

  • BTC - 58%
  • ETH - 19.9%
  • SOL - 13.9%
  • Stable - 3.2 %
  • Alts - 5%

Portofoliul continua sa fie bitcoin heavy plecand de la premisa ca mai este o luna pana cand Trump va deveni oficial presedinte iar evenimentul in sine va avea impactul cel mai mare asupra bitcoinului. Daca anunta rezerva de BTC, megabullish, bitcoin dominance creste. Daca nu, sell-the-news event, scad toate in stable terms iar bitcoin dominance creste.

Am respectat insa ce am tot scris legat de Solana si am trecut cam jumatate din cat mi-am propus din BTC in SOL. In functie de cum vor merge lucrurile in urmatoarele 2-3 saptamani, vedem si restul.

In Incheiere

Cel mai mare avantaj pe care Statele Unite le au sta in flexibilitatea deficitului si multiplele parghii pe care liderii americani le pot folosi pentru a hrani cresterea economica.

Iar asta se poate pastra in primul rand prin securizarea narativului de conducator al lumii si consolidarea dolarului in centrul comertului international. Deocamdata, traind in sistemul euro/dollar, calculele de pe foaie se pupa cu cele din realitate iar statul american poate creste government debt fara ca asta sa rascoleasca piata de bonds.

Toata lumea are nevoie de dolar pentru a vinde produse in diferite parti ale lumii si toata lumea foloseste US Treasuries drept colateral pentru a cumpara petrol.

Declaratia lui Putin de saptamana trecuta imi confirma ca statele care nu privesc cu ochi buni dominatia americanilor se uita la bitcoin ca o portita de scapare. Dar Trump si tehnologistii din jurul lui s-au sesizat si se pregatesc sa inchida portita acumuland cat mai mult bitcoin.

Daca am dreptate, urmeaza un an spectaculos.

Traiasca petrobitcoinul!

No retreat, no surrender.
Vlad

P.S. Cel mai important citat cu care sa ramanem pentru 2025:

“There is no need to trade just for the sake of it. There is no need to jump blindly into the next hot narrative. There is no need to take action in the short term at the expense of your longer term thesis.

Time is your friend, impulse is your enemy" - John Bogle

Atunci cand vine bull market-ul, statistica spune ca sansele sa faci bani sunt mai mari decat sa pierzi. Pana la urma, totul creste - ce-ti ramane de facut e sa nu iti explodezi singur portofoliul.

O parte dintre investitori sunt multumiti cu acest lucru. Portofoliul le creste xx% si le este suficient, un lucru perfect in regula.

Insa de aici incolo, incepe o lupta grea pentru a avea performanta mai buna.

Unii dintre noi vrem sa batem randamentul Bitcoin ca sa scoata in fiat, altii vor sa acumuleze mai mult din el. Ca sa faci asta, trebuie sa “bati piata” in termeni de profituri.

Ca sa faci asta, ai doua optiuni principale: fie ai noroc pur si ai o executie perfecta (lucruri aproape imposibile), ori ai o strategie bine definita. Strategia mea e sa caut in fiecare ciclu acel cos de tokeni care aduc cele mai bune randamente ajustate la risc.

Pana acum am discutat despre SOL, ENA, SUI. Astazi e randul celui mai nou token, Hyperliquid.

Ce este Hyperliquid?

Hyperliquid este o platforma de tranzactionare descentralizata (DEX) care se concentreaza pe piata de derivate cripto. Adica este locul perfect pentru traderi, un fel de Binance onchain. Diferenta este ca aici poti ramane anonim.

Misiunea lor e una simpla, dar grea: sa ofere aceeasi experienta de trading onchain ca si pe exchange-urile centralizate. De obicei, cele mai mari probleme cand vine vorba de o astfel de abordare sunt lipsa lichiditatii si experienta greoaie a wallet-urilor.

Tehnologia din spatele Hyperliquid

Hyperliquid utilizeaza o arhitectura unica bazata pe un sistem de validatori si o retea de rollup-uri pentru a asigura securitatea si scalabilitatea. Platforma foloseste un mecanism de consens Proof of Stake cu slashing pentru validatori ce fac operatiuni neconforme.

Caracteristici cheie:

  • Procesare rapida a tranzactiilor (100.000 ordine pe secunda, potential >2 milioane pe secunda)
  • Costuri reduse de tranzactionare (ideal pentru HFT trading)

Proiectul are acum un Layer1 propriu in testnet, HyperEVM, care promite sa imbunatateasca performanta dupa ce va iesi.

Focusul pe piata de derivate

Hyperliquid se concentreaza exclusiv pe piata de derivate cripto, de departe cea mai valoroasa dintre toate verticalele industriei.

  • Perpetual futures
  • Options
  • Produse structurate
  • +Spot

Aceasta specializare ii permite sa se concentreze pe optimizarea experientei de tranzactionare pentru traderii de derivate, oferind functionalitati avansate si lichiditate profunda.

De altfel, performanta chainului este obtinuta printr-o crestere in centralizare.

Problema lichiditatii a fost rezolvata prin introducerea Hyperliquid Liquidity Provider, o caracteristica centrala a platformei:

  • Permite utilizatorilor sa depuna USDC si sa furnizeze lichiditate pentru toate activele listate pe exchange.
  • Participantii la vault castiga o parte din taxele de tranzactionare si profiturile generate din strategiile de market-making ale HLP.
  • In noiembrie 2024, HLP Vault a oferit un randament lunar de aproximativ 1,78%, si astazi randamentul anualizat ar insemna 37%

In jurul retelei s-a creat si un ecosistem spot cu propriul sau standard: HIP1. O groaza de tokeni au aparut si au inceput sa construiasca deasupra Hyperliquid, insa toate sunt in fazele incipiente.

Tokenomics si distributie

Pe 29 noiembrie 2024 a fost lansat tokenul HYPE printr-un airdrop urias catre cei care au utilizat platforma in ultimul an.

Oferta totala de HYPE este de 1 miliard de tokeni, distribuiti astfel:

  • 38,9% pentru emisiuni viitoare si recompense comunitare
  • 31,0% pentru distributia initiala (airdrop)
  • 23,8% pentru contributori de baza
  • 6,0% pentru bugetul Fundatiei Hyper
  • 0,3% pentru granturi comunitare
  • 0,012% pentru alocarea HIP-2

Utilitatea lui e clasica, asigurand:

  • Guvernanta
  • Staking si recompense pentru validatori
  • Plata taxelor de tranzactionare

La momentul scrierii, Hyperliquid proceseaza un volum zilnic de peste $6 miliarde (atingand recent $10 miliarde).

Hyperliquid a implementat o strategie unica pentru tokenul HYPE:

  • Taxele generate din tranzactionarea spot sunt alocate pentru arderea (burning) tokenilor HYPE.
  • O parte din veniturile generate din taxele de tranzactionare sunt folosite pentru rascumpararea (buyback) tokenilor HYPE.
  • Pana la 2 decembrie 2024, au fost arsi aproximativ 45.000 de tokeni HYPE.
  • Echipa Hyperliquid detine aproximativ 10 milioane de tokeni HYPE in Fondul de Asistenta, echivalentul a aproximativ $124 milioane la 5 decembrie 2024.

Intrucat reteaua nu e suficient de veche incat sa scoatem niste metrici de incredere, suntem obligati sa ne uitam la alte date ca sa ne formam o parere.

Cred ca cel mai relevant metric de pana acum este numarul de traderi care raman pe platforma (si volumele tranzactionate). Cum unul dintre marile avantaje ale Hyperliquid este ca exista onchain si nu este nevoie de KYC, este clar ca proiectul acopera o arie suficient de mare de interes.

Si din propriile tranzactii, experienta chiar este apropiata unui CEX. Lucru rar de gasit si de facut cu adevarat. Pentru lucruri de tipul asta este buna centralizarea.

Concluzie

Hyperliquid nu incearca sa faca nimic neauzit si planurile lor seamana mult cu altele care de-a lungul timpului n-au reusit. Ba chiar mai mult, Hyperliquid construieste deasupra pieselor incepute deja de proiecte precum Synthetix si Uniswap. Pare o munca de Sisif aducerea unei experiente traditionale in trading onchain, insa visul general nu a murit.

Succesul retelei pe termen lung depinde de un lucru simplu: lichiditate. Odata ce traderii mercenari care au venit sa farmeze tokenul vor pleca, va ramane suficienta incat sa fie atragator pentru investitorii ce au nevoie de multa lichiditate?

Daca raspunsul e “nu”, proiectul va avea aceeasi soarta. Insa de pana acum, pare ca Hyperliquid are cea mai multa tractiune. Si nu degeaba au pastrat aproape 40% din emisiile tokenului pentru distribuiri ulterioare.

In orice caz, Hyperliquid este de departe cea mai buna expunere la piata de derivatives pe care o pot obtine, ajustat la profilul meu de risc si asteptari.

Portfolio allocation

  • 52% SOL
  • 13% ENA
  • 13% HYPE
  • 10% SUI
  • 7% FARTCOIN
  • 5% VIRTUALS

Randament 2024: 412%


Life is short. Go long.
Matei


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Optimist. Matei discuta cand reintra in piata. Market Update-ul live de ieri cu Matei il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. GOLD De ce imi place: Aurul pare sa impinga spre un nou all-time high....

Cine-si tine cel mai mult respiratia? Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Cine-si tine cel mai mult respiratia? Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. BTC.D De ce imi place: 58-60% e o zona foarte important pentru...

Primele 100 de zile & Predictii 2025 Anunt important: La cererea publicului spectator, vom face 2 Market Updates pe luna, care vor fi LIVE, de la ora 18:00. Programul: In a doua miercuri din luna, il va face Vlad. Primul pe 15 ianuarie. In ultima miercuri din luna, gazda va fi Matei. Primul pe 29 ianuarie. Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Signal: First 100 days. Market Update-ul il gasesti aici Matei prezinta predictiile lui si ale lui Vlad pentru 2025. Avem acum un grup de...