Cine-si tine cel mai mult respiratia?
Ce-i pe masa
- Vlad scrie azi un text cu titlul: Cine-si tine cel mai mult respiratia?
- Market Update-ul il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
2 grafice care imi plac
1. BTC.D
De ce imi place: 58-60% e o zona foarte important pentru raportul de forte bitcoin-alts. In trecut, de aici a fost ultimul asalt al BTC inainte sa intram in Valhalla, alts season. “Lupta” dusa din octombrie si pana in prezent s-a dat in jurul acestor borne. Inceperea mandatului lui Trump va fi un moment important pentru inclinarea balantei.
Potential impact asupra pietei: Pe 15 ianuarie, dar si ulterior in primele cateva zile, volatilitatea in crypto va fi mare. Piata a facut cel mai probabil pricing in la un anunt despre rezerva de bitcoin promisa de Trump deci daca nu se va intampla nimic in sensul asta, pretul la BTC va scadea si alts-urile dupa el, dar mai mult pentru ca nimeni nu e innebunit dupa risc atunci cand pare ca pretul la cel mai sigur asset nu va avea cresterea parabolica promisa -> BTC.D goes up. Daca se va intampla, pentru o perioada mai scurta decat in primul scenariu, BTC.D merge tot sus, dar la pachet cu pretul la bitcoin si cu pretul denominat in stable al alts-urilor.
Nu vad cum, in urmatoarele cateva saptamani, BTC.D sa scada in favoarea alts. Poate doar…
2. ETH.D
De ce imi place: ETH pe de alta parte e in cadere libera. Ultima data cand a fost pe Weekly RSI peste 50, fiind acum 7 luni. Pe 11 ianuarie 2021, ETH.D era 12.6%, acum e 11.8%. Pana in mai aproape se dublase iar in stable a facut aproape 3x.
Potential impact asupra pietei: Nu stiu daca se va mai respecta rotatia capitalului din ciclurile anterioare, dar ce stiu e ca acum, spre deosebire de data trecuta, avem 2 elemente foarte importante: ETH poate deveni repede deflationar iar inflows-urile in ETH ETF au fost serioase in ultimele saptamani. Am vazut la BTC ca ETFs-urile sunt ca o gaura neagra 🙂
Incep astazi cu cel mai important grafic:
De ce conteaza?
Pai pentru ca acum cand economia americana merge foarte bine, pe fundal, datoria creste in ritm accelerat. Iar cand datoria creste, dobanzile, mai ales acum, cresc de asemenea. Prin urmare, la o crestere de 1 trilion la fiecare 100 de zile, guvernul american se vede nevoit sa inunde piata de bonduri pentru a face rost de bani.
Cand asta se intampla, pretul bondurilor este mic si yields-urile cresc.
Dincolo de povestea inflatiei in care voi intra imediat, de asta vedem 10y ajuns aproape de 5%.
O alta poveste des rostogolita in ultimele zile si saptamani este cea a dolarului, DXY, care creste in ritm accelerat punand presiune pe apetitul pentru risc al investitorilor. Iar crypto e printre primele victime.
De ce?
Pai un dolar puternic face ca exporturile sa fie mai scumpe si scriam data trecuta ca putin peste 60% din veniturile companiilor americane vin din exporturi. Practic, un dolar in crestere te poate pune in fata unei alegeri: pastrezi preturile si atunci faci mai putini dolari-> pierzi din marja de profit sau cresti preturile si risti sa nu mai fii competitiv.
Mai ales ca la actualul nivel al dobanzilor, e scump sa te imprumuti daca esti o companie cu probleme de cashflow.
Si tot actualul nivel al dobanzilor face bondsurile mai atractive decat intrarea in caruselul emotiilor dat de risk-on assets.
Parchezi banii astepti sa vezi ce se intampla cu inflatia, cu tarifele, cu casatoria dintre Elon si Trump.
Ca veni vorba de Donald.
Am stabilit impreuna data trecuta ca isi doreste 100 de zile de petrecere acum la inceput de mandat. Prin urmare ii trebuie crestere economica, somaj mic si piete efervescente. Ca asta sa se intample dobanzile la bonds trebuie sa scada, doar ca taierea rates-urilor executata de Jpow (1% din septembrie incoace) nu pare sa ajute.
Ce mai ramane de facut?
Cineva cu bani de cheltuit trebuie sa vina si sa achizitioneze bonds. Alte state? Putine sanse. Japonia si China, cei mai mari detinatori de US Tresuries au vandut puternic in ultimele luni.
Investitorii institutionali? De ce ar face ceva impotriva propriilor interese? Dobanzi mari la bonds inseamna stabilitate si randament ok.
Nu a mai ramas decat o singura varianta: autofinantarea. FED-ul isi va cumpara debt-ul. Cum? Brrrr….
Riscant in actualul context (la ora cand scriu, CPI, inflatia, a venit 2.9%, in linie cu asteptarile, dar core CPI la 3.2% e good news), dar necesar. Raul mai mic cum ar veni.
Cine castiga?
Toti investitorii, mai ales cei in crypto si stocks.
Cine pierde?
Omul de rand care nu are bani de investit pentru ca inflatia inevitabil va creste si ii va manca din puterea de cumparare.
Un alt element al puzzle-ului este somajul.
Deocamdata, de 6 luni, acesta a venit fie 4.1%, fie 4.2%. Stabilitate. Momentaj joaca un rol neutru.
In timp ce 10Y bonds in US sunt la peste 4.5%, fenomenul fix invers se intampla in China:
Practic, China are o problema de crestere economica, in timp ce Statele Unite are o problema cu inflatia. Si amandoua cu datoria publica, incomparabil insa mai mare la US: 130% debt-to-gdp vs 70% debt-to-gdp.
Intrebarea este: cum isi pot rezolva amanadoua problemele in acelasi timp? Ma intreb pentru ca asta e scenariul cel mai bullish pentru bitcoin si intreaga industrie crypto 🙂
2Y Yield - 4.26%, in scadere. Sentiment pentru risk assets: neutru. O inchidere sub 50 Moving average, la 4.25%, ar fi un semn excelent pentru cel mai sensibil cupon din toate cate are guvernul american la dispozitie.
10Y Yield - 4.65%, in crestere, dar in scadere brusca post anunt-ul CPI de la 4.8%. Sentiment pentru risk assets: neutru-bearish.
Istoria nu se schimba pana…cand se schimba:
Va reveni 10Y la sentimente mai bune?
Raportarile pe inflatie din viitor stiu raspunsul.
Fear & Greed Index era la Extreme Greed pana acum cateva minute. Se cerea un bounce.
Mai ales ca intram in sezonul raportarilor si se asteapta ca S&P 500 companies sa anunte +11.7% YoY profits in Q4, cele mai mari din 2021 incoace:
Iar vestile bune ar putea continua si dincolo de trimestrul anterior:
Nu doar big boyz, dar si pentru companiile mai mici care, conform Bloomberg Intelligence ar putea inregistra profituri de aproximativ 4% si intrarea pe un trend ascend spre double digits in lunile urmatoare.
Inchei sectiunea de stocks cu cei 7 magnifici. O imagine cat 1000 de cuvinte.
Buy Mag7 and go to sleep.
Portofoliul meu
- BTC - 54%
- ETH - 21%
- SOL - 14%
- Stable - 6 %
- Alts - 5%
Nu am facut decat o singura miscare. Tocmai ce am vandut niste BTC, de asta am intarziat putin si cu newsletter-ul, ca sa duc stable inapoi la 6%, o cifra care reflecta mai bine proportiile cu care dorm linistit, in actualul context.
In Incheiere
Uitandu-ma la toate datele si cumuland cu faptul ca toate ISM-urile sunt peste valoarea de 50, ce FED-ul are scos de pe masa e riscul unei recesiuni. Practic, “dusmanul de clasa” este inflatia, ceea ce inseamna ca numarul taierilor de dobanzi ramane in limbo pana cand apar primele probleme in economie din cauza actualelor dobanzi.
Pe de alta parte, este inevitabila o corectie (mai adanca) a bonds-urilor de unde va rezulta o crestere a lichiditatii.
O inevitabila crestere a lichiditatii care va conduce la o inevitabila crestere a pretului unui bitcoin. Iar investitorii institutionali stiu asta. In ciuda succesului ETF-urilor si a miscarilor pe care Microstrategy le-a facut, ei nu controleaza deocamdata decat putin sub 7% din tot supply-ul. Tot retail-ul e fruncea.
Dar ramane de vazut pentru cat timp. Castigatori vor fi cei care nu vor uita ca primul, si cel mai important, lucru pe care trebuie sa il faca este sa isi construiasca un scut emotional impotriva incertitudinii.
Cine-si tine cel mai mult respiratia, castiga.
No retreat, no surrender.
Vlad
P.S. In actualul ritm, in 10-12 ani, 25% din banii pe care ii strange statul american din taxe se vor duce pe dobanzile aferente datoriei publice. Guma se tot intinde…
An nou fericit?
Global
Mult a trecut de cand ne-am uitat peste ce face S&P500. Care, intre timp, a luat si o pauza de la cresteri si ne-a tras in jos odata cu el.
Sanse mai putin pentru scaderea dobanzii de referinta in SUA (acum asteptandu-se una in iulie), apropierea inaugurarii presedintiei Trump si sezonalitatea si-au jucat toate rolul in scaderi.
De aia prezint mai jos cazul bullish:
Sunt de parere ca reactia la situatia economica din America este exagerata si venirea lui Trump s-ar putea sa nu fie atat de importanta (daca isi tine gura si nu mai spune prostii).
Toate bottom-urile locale din ultima jumatate de an s-au comportat la fel: au fost bruste si am petrecut putin timp la ele.
Apropo, mai tineti minte discutia despre raportul euro vs dolar de luna trecuta?
Am iesit definitiv (cu o respingere clara) din range-ul din ultimii doi ani. Adica 10% a pierdut Euro in fata dolarului. Un fel de inflatie ascunsa pentru cei care isi tin economiile in euro.
Bitcoin
In timp ce multe altcoins au fost masacrate, de fapt si de drept nu s-au intamplat asa de multe pentru Bitcoin:
Cu o respingere de la 100 EMA daily pe care nu l-am mai vazut din octombrie, Bitcoin se afla inca o data la rezistenta. Este deasupra tuturor celorlaltor EMA-uri, semn ca si-a recapatat din trend, insa nu se grabeste.
Scaderea de zilele trecute a atins $89.000 si a fost urmata de o revenire in V foarte clara.
Din pacate nu am vazut volum peste masura in acea zona, lucru bun de avut pentru formarea bottom-urilor locale. Cat timp suntem sub $98.000 imi pastrez parerea ce short term sentimentul este mai degraba bearish.
Si orice stranut BTC cauzeaza gripa pentru restul tokenilor.
Insa incercarea de breakout de acum nu e rea si pare promitatoare. Deoarece vine pe fondul unei inflatii mai mici decat asteptate de la o luna la alta (0.2% vs 0.3% US Core CPI M/M).
Incepe insa sa mi se contureze clar o anumita idee: am intrat intr-un Bitcoin Supercycle ce schimba regulile jocului.
Altcoins
Prima speta care ne afecteaza in mod direct este ca nu cred ca vom mai avea altcoin season asa cum il defineam in trecut.
Adica nu vom vedea cresteri uriase pentru absolut orice token. Noii participanti in piata nu vor cunoaste perioadele in care puteai cumpara orice intr-un bull market, sa uiti 1-2 luni si sa ai profit 50%+.
Lucrurile astea se intamplau fiindca:
- Numarul de tokeni total era relativ mic
- Market cap-urile erau mai mici
- Retail-ul conta cel mai mult in cumparaturi
- Crypto, in general, era considerat nesigur. Asa ca daca tot risti, de ce sa nu te expui la mai mult castig potential?
De acum 365 de zile, nu mai stau lucrurile asa:
- ETF-urile spot BTC si ETH au legitimizat industria
- Institutiile cumpara constant tokenii care le sunt accesibili via ETFs
- Tot institutiile nu tin cont de rotatia BTC -> ETH -> Altcoins
- Discutam deja despre ETF-uri spot pentru altcoins
- Numarul de tokeni s-a inzecit
Asa ca va pentru a avea sens sa investim in alts, va trebui sa alegem mult mai atent ce cumparam. Vor exista perioade scurte de supraperformanta in diferite sectoare ce vor da impresia de altcoin season dar imaginea de ansamblu cred ca va ramane aceeasi.
Majoritatea tokenilor (includ aici si tokeni care astazi sunt considerati blue chip) vor subperforma Bitcoin.
Experimental
Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.
Luand pauza de la crypto in perioada sarbatorilor, nu am facut prea multe. Sunt in continuare cu ochii pe AI agents si singurul astfel de token pe care il detin acum este AVA de la Holoworld, pe Solana.
Cel despre care am si scris pe grupul de Whatsapp.
Intre timp, Fartcoin a avut un comeback extraordinar pe care din pacate nu l-am prins deloc. Am o intrare la $1.02 ce beneficiaza de candela hourly de acum.
Cred totusi ca o sa aiba o performanta mai buna decat multe alte memecoins in perioada ce urmeaza.
Portfolio allocation
- SOL 78%
- SUI 10%
- Memes 6%
- ENA 6%
Life is short. Go long.
Matei