TCI PRO #172 - $TRUMP si $MELANIA


Stakeborg Talks - 28 Ianuarie

Cunostiinta noastra veche, Felix Crisan, vine sa vorbim despre actualul bull market, ce se mai intampla la MultiversX si multe lucruri interesante. Doar il stiti 🙂

Al doilea invitat este unul care o sa va surprinda placut. Ramona Ursu, o jurnalista curajoasa, transanta si super inteligenta.

Bilete aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=3962cbe4cb&theme=1112

Codul pentru deblocarea biletelor pentru membri: BTC200K

Tot la Tuya!

Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: $TRUMP si $MELANIA
  • Matei discuta cele mai profitabile experimente facute vreodata.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

2 grafice care imi plac

1. NEAR/BTC

De ce imi place: Pe fondul faptului ca World Liberty Financial a familiei Trump cumpara alts-uri americane se tot vorbeste de accentul care va fi pus pe proiectele based in US. Am vorbit despre asta acum mai bine de doi ani in contextul problemelor care erau la Binance. Dintre toate alts-urile americane serioase, NEAR este in prezent, vs BTC, cel mai undervalued. Daca a crescut Hedera Hashgraph 6x, NEAR nu va ramane in urma.

Potential impact asupra pietei: Exista un curent care vorbeste tot mai apasat despre o inflatie de blockspace si ca nu se justifica atatea layer 1s si 2s. Inteleg argumentul doar ca in bull markets nimeni nu se mai uita la utilitate. Sau, ma rog, foarte rar. Iar narativul de la NEAR e asemanator cu Solana din ciclul anterior. Plus ceva AI.

2. ETH.D

De ce imi place: Pastrez ETH Dominance de saptamana trecuta ca sa reiterez ideea ca ETH e undervalued vs restul pietei. Iar cu un ETF in spate si cu statutul de main layer 1, asta nu va continua la nesfarsit.

Potential impact asupra pietei: ETH/BTC la 0.03 nu e surprinzator. ETH dominance la 11% in ianuarie, in plin bull market, este. Urmaresc cu atentie. Mai ales dupa ultimele ajustari anuntate de Vitalik.

Incepem tot cu si despre lichiditate pentru ca FED reserves da primele semne de crestere serioasa dupa un 2024 in care rezerverele au tot scazut:

In general, asa cum este si firesc, exista o corelatie puternica intre randamentul stock market si FED reserves. 2024 a fost o exceptie, dar ramane de vazut cum va reactiona S&P 500 & co odata ce inclusiv trendul rezervelor se va schimba.

Mandatul lui Trump are cateva directii foarte clare. Lumea l-a votat pentru a rezolva problema granitelor si a imigrantilor, cea a cheltuielilor guvernamentale, sa aduca o reforma in zona de law & order, sa aduca inflatia intr-un punct in care lumea sa nu mai gafaie, sa faca o rezerva strategica de bitcoin si sa repuna economia americana pe noi baze, cu accent mai puternic pe productia interna.

De la mandat la realitate e drum lung, dar graba cu care semneaza executive orders inca din primele zile ( vreo 200) e un semn clar ca nu vrea sa piarda timpul. Deci masurile, pe baza carora va creste si optimismul investitorilor, se vor vedea relativ repede.

Prima problema de care se va lovi este cea a inflatiei. Piata a reactionat optimist la o mica scadere a core inflation, dar daca ne uitam la pretul petrolului ne putem face o idee ce se va intampla in februarie. $65-$67 de dolari pe baril in decembrie -> CPI stabil, core CPI in scadere in ianuarie. Good news.

Saptamana trecuta, pe fondul noilor sanctiuni impuse Rusiei, barilul s-a dus in $80, iar acum e $76. Numerele astea se vor reflecta in urmatoarele raportari pe inflatie.

Altfel, prima zi din domnia marelui Donald a fost buna.

Stocks +1%, BTC +4%, dolarul si dobanzile in scadere.

Un singur executive order ce are legatura cu industria crypto: eliberarea lui Ross Ulbricht, o veste excelenta pentru toata lumea. Vocea lui Ross, cel care a contribuit decisiv la cresterea notorietatii bitcoinului in primii ani, va fi una puternica.

2Y Yield - 4.27%, constant. Sentiment pentru risk assets: neutru. A coborat putin sub 50 moving average-ul de care vorbeam saptamana trecuta odata cu Trump, dar a revenit deasupra.

10Y Yield - 4.57%, in scadere. E bine. Sentiment pentru risk assets: neutru

Cine cedeaza? 10Y sau S&P 500?

Hai sa vedem ce s-a intamplat in aprilie anul trecut cand gap-ul crescuse:

Bursa a continuat sa tropaie in timp ce bonds au scazut. Daca va fi la fel si de data asta, investitorii din crypto vor avea cateva luni interesante.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care au investit in bonds. Tocmai s-au inregistrat cele mai slabe randamente din ultimii 90 de ani:

Asta da record.

Cei care (nu putini) s-au grabit sa shorteze piata de equities fix inainte de inaugurare au fost putin cam optimisti:

Nu la fel se poate spune despre cei care au shortat Apple. The Big boy e prins intr-unul din cele mai proaste momente din era post-jobs, numai si daca ne uitam ca motorul de candva, China, da semne tot mai nasoale:

Minus 18%, vanzarile year to year pentru Q4.

Problemele ar putea continua odata cu feedback-ul prost primit de la clienti vizavi de integrarea Siri cu GPT. Nu foloseste mai nimeni; si asta intr-un moment in care NVIDIA are planuri pentru hardware devices cu AI nativ.

Pe Daily, Apple e in RSI oversold si cu minus 15% in ultimele 25 de zile, daca se va dovedi doar un foc de paie, ar putea fi un bun entry point:

Portofoliul meu

  • BTC - 52%
  • ETH - 22%
  • SOL - 16%
  • Stable - 5 %
  • Alts - 5%

Ceva mai putin bitcoin, ceva mai mult ETH. Plus Solana care a devenit “mai grea” prin cresterea datorata $TRUMP.

Imaginea de mai jos e foarte utila pentru a intelege cat e de important sa iti alegi unitatea de masura: Daca luai ETH de $1000 la inceputul lui 2023, acum portofoliul valora $3000. Not bad.

Daca aveai $1000 in BTC, acum aveai in jur de $6000.

De asta e foarte important sa nu fii prins cu alts cand BTC alearga.

Si tot de asta e nevoie de un sistem care sa te impiedice sa iei decizii sub impulsul emotiilor.

In Incheiere

Am, asa cum v-ati astepta, mixed feelings in legatura cu $TRUMP si $MELANIA. Pe de-o parte, un presedinte care isi lanseaza un meme coin e clar ca va fi pro-crypto ceea ce e bine pentru industrie, pentru portofoliile noastre si in extenso pentru foarte multi oameni.

Mai mult decat atat, stim foarte bine ca valul cel mare al unui bull market vine intotdeauna cand retail nou afla despre crypto si incepe sa pompeze bani in tot felul de alts-uri. Pare-se ca startul a fost dat:

Pe de alta parte, nu poti fi linistit cand cel mai puternic om din lume, unul din garantii securitatii tarii tale, se dovedeste a fi extrem de tranzactional. S-ar putea ca peste noapte sa aiba un mai bun risk-reward sa lase Rusia mai laxa pentru a se concentra pe China, sau Groenlanda, sau Panama. Trump nu are nevoie de o Europa tare pe picioare.

Dincolo de asta, faptul ca bursa e aproape de all time-high in ciuda dobanzilor ridicate si a unui dolar scump e un semn ca optimismul investitorilor vizavi de mandatul presedintelui Trump e mare. Ceea ce imi reconfirma teoria ca ar trebui sa avem 100 de zile bune pentru bursa si implicit pentru crypto.

Daca intre timp 10y isi gaseste drumul spre un 4.2-4.3% am putea avea un voiaj chiar mai lin decat ne asteptam. De altfel si raportul celor de la Yardeni Research a venit bine-impachetat in hopium:

“The bottom line is that we are still assigning a subjective probability of 80% to a continuation of the current bull market in stocks with our S&P 500 targets for 2025 and 2026 currently at 7000 and 8000."

No retreat, no surrender.
Vlad


Altcoins (sometimes) rule the world

Global

DXY a inceput sa scada dupa inaugurarea lui Trump care nu a mentionat imediat despre tarifele pe care vrea sa le practice cu China si restul lumii. Ghiciti asadar ce a facut S&P500:

A avut bounce-ul despre care vorbeam saptamana trecuta. Astazi deschizand la 0.3% de maximele stabilite la inceputul lui decembrie.

E normal sa vedem niste volatilitate in toate tipurile de active imediat dupa inaugurare. Asta pentru ca e normal sa apara tot felul de comentarii ale noului presedinte care iau prin surprindere piata.

Pe masura ce trece vremea, lucrurile se vor mai aseza.

Era sa uit. Trump nu a mentionat crypto in primul sau discurs pe 20 ianuarie si nici nu a aparut vreun ordin care sa priveasca direct industria noastra. Si cu toate astea, Bitcoin s-a tinut la peste $100.000. More room to grow.

Bitcoin

Am sters cat mai multe dintre liniile magice ca sa ramanem cu cea mai curata versiune a graficului Bitcoin:

Fiindca citesc si aud o gramada de oameni care se ingrijoreaza ca am ajuns la sfarsitul ciclului si ca asta a fost… simt nevoia sa le arat graficul de mai sus.

E drept, am avut o sperietura de cateva ore cand am scazut sub $90.000. Insa pe chartul daily vedem niste lucruri clare:

  • Continuam sa facem higher highs si orice inchidere deasupra $102.000 este perfect normala
  • Structura nu este stricata
  • Nu putem declara inca ca ne aflam de fapt intr-o perioada de distributie

Astea fiind spuse, e foarte greu sa tragi concluzia ca “pana aici ne-a fost”. Mai degraba acele griji sunt legate de lipsa de performanta ale altcoinurilor detinute.

Altcoins

Povesteam data trecuta despre cum nu mai sunt de parere ca o sa avem altcoin seasons in sensul pe care-l cunoastem cu totii. Adica momente in piata crypto in care orice creste.

Amintesc faptul ca cresterile altcoins nu inseamna de la sine ca este altcoin season. Trebuie sa vedem ca ele au o performanta mai buna decat Bitcoin pe o perioada medie.

Si avem exemple recente. Nu dino coins, nu price action din bear markets. Ci dintr-ul bull run, unde lucrurile ar fi trebuit sa fie cel mai clare.

Mai jos este TIA versus BTC, care a pierdut la propriu 90% din valoare intr-un an de zile. Unde mai pui ca a pierdut valoare si in USD. Un token pe care l-am detinut si eu si mi-a fost pe lista inainte sa apara si dupa.

Lectiile pe care le luam din graficele ca astea sunt mult mai importante decat orice castig. Pentru ca ne invata sa facem ceva contraintuitiv naturii umane: sa renuntam la ce detinem. Chiar si detinand tokeni care subperformeaza platim un cost invizibil: costul de oportunitate.

Adica unde ne-am fi putut pune banii daca vindeam tokenul subperformant si cumparam altul care merge in linie cu piata (presupunand cresteri, ca doar de-aia suntem in bull run). Sau mai bine, unul care supraperformeaza.

Asta este unul dintre motivele pentru care eu si Vlad am pregatit lista de altcoins care ne plac. Cele pe care noi mizam ca o sa se miste mai bine decat BTC, ETH si SOL.

Unul dintre ele (pe celelalte le gasiti in lista) este HYPE despre care vorbeam taman luni.

Era atunci in zona de $22 si pana astazi, cu tot cu retracement, a facut ±15%. Not bad. Are deasupra capului niste rezistente importante pe care trebuie sa le invinga dar indicatorii arata ca are toate sansele sa o faca.

Dupa fiascoul cu Trump (token pe care Hyperliquid l-a listat foarte repede), platforma a generat cateva milioane in revenue. Doar in ziua respectiva. Semn ca si dupa airdrop, lumea foloseste protocolul.

Si cel mai important, balenele au ramas acolo. Pentru ca deocamdata este cea mai buna variante de exchange descentralizat, lucru care ma indoiesc ca o sa se schimbe prea curand.

Experimental

Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.


Ultima data pomenisem intrarea mea in FARTCOIN in jurul nivelului de $1. De atunci mi-am crescut treptat pozitia si am ajuns la un average de $1.3.

Am iesit la o medie de $2.3 fiindca pozitia devenise mult prea mare. Sunt foarte multumit cu trade-ul care mi-a adus +75%.

Zilele cu TRUMP si MELANIA au fost si ele bune. Nu am luat Trump la inceput insa am prins a doua parte a distractiei.

Am cumparat la $43 si am asteptat listarea pe Binance, unde mai mereu se tranzactioneaza noii tokeni cu premium. Am trimis Trump acolo si l-am vandut la $72.

La MELANIA am avut norocul sa fiu pe faza devreme si am luat in prima ora. $2.25 -> $6.45.

Am avut si doua experimente esuate, primul cu tokenul ZACHXBT unde am avut -36%.

Si PEPO cu -10%.

Am rotit toate profiturile in SOL la $235 si acum am un imprumut pe Kamino cu care am luat tot SOL.

Portfolio allocation

  • SOL 90%
  • SUI 10%

Life is short. Go long.
Matei


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...