TCI PRO #182 - Am vrut Trump, avem Trump.


Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump.
  • Matei analizeaza formarea superputerii din Est.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu toata povestea tarifelor. M-am lamurit. Let's go!

2 grafice care imi plac

1. SPX & DXY

De ce imi place: Ambele grafice de astazi vor fi non-crypto dintr-un motiv foarte simplu: ceea ce se intampla nu are nicio legatura cu disparitia apetitului pentru bitcoin, eth & co. Totul e Trump & macro related. Poza de mai sus este importanta pentru ca MacroAlf observa faptul ca e pentru a patra oara in ultimii multi ani cand se intampla un fenomen interesant: bursa pica de mana cu dolarul. Zece, respectiv 5%. Imi place pentru ca sunt multe de invatat din astfel de evenimente.

Potential impact asupra pietei: Atat in 2001 cat si in 2008 acest fenomen a sfarsit intr-o recesiune. No bueno! Hai sa ne uitam si din alt unghi.

2. SPX & 200 Daily Moving average

De ce imi place: "Nothing good happens below the 200 day moving average" zice cunoscutul investitor Paul Tudor Jones. $SPX e 10% pe rosu in doar 6 saptamani si a batut un record de -3 trilioane in 4 zile. Imi place pentru ca inclusiv bitcoinul este foarte putin sub 200 Moving Average, in timp ce 50 Moving Average se apropie vijelios. De obicei, cand cele doua s-au intalnit piata a devenit volatila.

Aici putem si adapta vorba lui PTJ: Nimic bun nu se intampla pentru alts-uri cand bitcoin este sub 200 Daily Moving Average.

Potential impact asupra pietei: Nu e nevoie de multe cuvinte sau vreo minte luminata pentru a ne inchipui ce se intampla in astfel de situatii:

Un val urias de incertitudine, trademark pentru Trump.

Big money nu-si baga in risky assets cand vremurile sunt tulburi.

Saptamana trecuta, de miercuri pana vineri, S&P 500 a pierdut 100 de miliarde de dolari in fiecare ora de trading. Cum putea fi altfel daca evenimentele s-au succedat dupa cum urmeaza:

Fondul si asa era mai degraba sumbru. Bank of America a facut un sondaj in saptamana 7-13 martie printre asset manageri stand de vorba cu 171 dintre ei, in total AUM 426 de miliarde de dolari.

Spus altfel, de 1 an si jumatate pesimismul fata de evolutia economiei americane nu a mai fost la acest nivel. Sigur, asta nu inseamna ca mergem spre zid ci ca asta este perceptia generala la momentul vorbirii.

In contextul asta merita observati si indicii ISM:

  • Manufacturing in expansion la 50.3, dupa 9 luni de contraction. Ok.
  • Manufacturing prices in expansion la 62.4. No bueno. Inflatie.
  • Manufacturing new orders in contraction la 48.6. Scade cererea, mai ales pe fondul preturilor.
  • Services, in expansion la 62.6. La peste 60 de 3 luni semn ca presiunea din partea inflatiei e reala.
  • Services new orders in expansion la 52.2. Mai bine ca la manufacturing, cererea inca se tine bine.

Una peste alta si caldute si mai reci, mai ales pe fondul inflatiei care se dovedeste a fi capricioasa. Pe 12 martie CPI a fost la 2.8%. Zilele trecute, core PCE, indicele preferat a lui Jpow a venit 2.8% putin peste consens iar piata, dupa cum ati vazut si in imaginea de la inceputul newsletter-ului, a strambat din nas.

De ce?

Pai pentru ca sticky inflation inseamna mai putine taieri de dobanzi, ceea ce Trump isi doreste cu orice pret. Prin urmare, e foarte posibil ca ursul sa continue sa scuture copacul.

La FED, in momentul de fata, 8 din 19 membri au votat pentru un target al dobanzilor de referinta de peste 4% la sfarsitul anului, in timp de 9 sunt pentru un range intre 3.75% si 4%. Practic, aproape toti factorii decidenti vad maximum 2 taieri pana in ianuarie 2026. Investitorii sunt cumva de alta parere, 2Y bonds fiind acum 3.8%, semn ca FED-ul, din nou, e mai hawkish decat ar arata conditiile din piata.

Nici asta nu o sa ii placa lui Trump.

Kelemen Hunor, cel pe care l-am avut invitat la ultimul episod din Mercori!!! a spus recent ca europenii nu depun niciun efort pentru a intelege baza ideologica din spatele masurilor lui Trump. L-am intrebat care este aceasta baza iar cele spuse de el le veti vedea duminica atunci cand va fi live episodul, dar JD Vance a avut o interventie in sensul asta spunand o serie de lucruri care mi se par de bun-simt:

“The fundamental goal of President Trump’s economic policy is to undo 40 years of failed economic policy in this country. For far too long, we got addicted to cheap labor and we got lazy. We overregulated our industries instead of supporting them. We overtaxed innovators, instead of making easier for them to build great companies, and we made it way too hard to build things and invest in things in the USA.”

“We assumed other nations would always trail us in the value chain, but it turns out that as they got better at the low end, they also started catching up on the higher end. We were squeezed from both ends.”

Practic, teza ca unele tari vor produce niste bunuri primare ieftine astfel incat Statele Unite sa le poata cumpara si introduce in niste bunuri mai complexe si mai scumpe a esuat. La fel, americanii au ajuns sa cumpere produse complexe din alte parti, parti care nu cumparau de la americani.

Globalizarea s-a transformat intr-o cursa in care fiecare este pentru el iar Statele Unite au de luat o serie de masuri pentru a-si putea pastra statutul de lider al lumii libere: reindustrializare, taieri de taxe pentru a stimula investitiile, eliminarea over-regulationului.

Prin tarife, bunurile din tarile mai sus mentionate vor deveni mai scumpe astfel incat cele produse in America vor redeveni competitive din punct de vedere al pretului. Asta e si motivul pentru care JPow da ca argument al inflatiei sticky, tarifele administratiei Trump.

2Y Yield - 3.82%, in scadere. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.

10Y Yield - 4.07%, in scadere. 200 Moving Average la 4.24%. Foarte importanta zona. Sentiment pentru risk assets: neutru.

Investitorii internationali vand dolari pentru a cumpara assets mai sigure: treasuries si aur. In contextul in care tarifele vor genera inflatie este interesant de urmarit daca o dobanda de 4% va fi indeajuns de juicy pentru acestia.

Primul trimestru al anului in curs a fost foarte bun pentru cei care au ales sa play it safe:

Am asistat la al treilea cel mai bun trimestru din ultimii 10 ani.

Daca am avut un trimestru foarte bun pentru investitorii in bonds, va puteti inchipui ca nu a fost si pentru cei din equities:

Stim ca exista mult cash pe margine. Ce imi era mie neclar era ce asteapta. Am gasit comentariul de mai jos care mi s-a parut revelator, mai ales in contextul imaginii care-l acompaniaza.

"Many market commentators think of money market fund balances as capital that will migrate to stocks at some point (“dry powder” for a rally), but history shows this only happens when short term rates decline. With the Fed on hold for now and only expected to cut rates modestly this year (50 or maybe 75 basis points), it is hard to see this “sideline” capital getting into the game any time soon. "

Altfel spus, cash-ul de pe margine sta bine mersi in money market funds ca sa bata inflatia si asteapta inbunatatirea situatiei. Asta ar fi facut si fara Trump, dar cu omul-incertitudine dirijand concertul linistea data de protectia capitalului devine cu atat mai atractiva.

Companiile mari din Mag7 au pierdut destul de mult teren iar la un P/E de 27x, practic am asistat la o resetare. De la inceputul lui 2023 investitorii nu au mai beneficiat de Google sau Apple la 27x P/E. In plus, premium-ul vs S&P 500 este la 40%, nivel nemai-atins din anii pre-pandemici.

Incheiem tot cu Tesla. Daca strangem toate “dovezile” care au aparut in ultimul timp, putem extrage o concluzie utila:

  • Elon spunand actionarilor ce mult l-a costat prezenta in administratia Trump
  • Zvonurile conform carora Trump le-a zis apropiatilor ca Elon va pleca
  • Tarifele pentru masinile importate in Statele Unite
  • Toate problemele legale pe care Elon le-a generat intrand cu drujba DOGE

Ca sa folosesc o sintagma din fotbal, nu cred ca il prinde paltonul pe Elon langa Trump. De altfel si pariorii de pe Polymarket simt in ultimul timp acelasi lucru:

Iar asta cred ca e o veste buna pentru toata lumea. De la investitorii in Tesla pana la americanul de rand. Cathie Wood, un Elonbull dintotdeauna, vede Tesla facand 10x in urmatorii 5 ani. Nu mi se pare improbabil.

Portofoliul meu

  • BTC - 63%
  • ETH - 15%
  • SOL - 19%
  • Stable - 11%
  • Alts - 2%

Nu se schimba nimic.

In Incheiere

In ultimii 5 ani am trait o serie de evenimente istorice. Prin natura lor, acestea se intampla destul de rar astfel ca atunci cand investesti e greu sa gasesti echivalentul lor in trecut si sa iti construiesti o teza plecand din acel punct.

Dar poti sa te uiti la ce nu se schimba. Asa am ajuns la un mini-documentar al celor de la Institutul Mises, Playing with fire, lansat acum cateva luni. E practic povestea distrugerii dolarului de catre politicienii americani. Uitandu-ma la cei care fac parte acum din administratia Trump, cred ca asistam la ultima incercare a establishmentului american de a intoarce istoria si a rezolva o problema sistemica: dependenta de printingul de noi dolari.

Nu stiu daca vor reusi, dar cert este ca pana sa ajunga in punctul in care sa vada cum si daca le iese, vor trebui din nou sa creasca masa monetara. Era oricum scris in stele, dar odata cu toata aceasta politica de onshoring si incurajare a productiei interne, va fi nevoie mai mult ca oricand sa fie evitata o recesiune.

Pe Polymarket, parerile sunt impartite, dar trendul e clar:

Si daca va creste concomitent si inflatia din pricina tarifelor si se intra in stagflation?

In saptamanile urmatoare vom avea afla si vom sti cum sa ne pozitionam.

Pana cand o noua postare pe Truth Social va da peste cap din nou toate planurile.

Am vrut Trump, avem Trump 😀

No retreat, no surrender.
Vlad

Ce nu omoara Estul, il face mai puternic

Global

Sa fii cel mai mare din grupul de prieteni vine atat cu oportunitatea de a ghida cat si cu responsabilitatea repercusiunilor.

Sa ne imaginam situatia fireasca a unor copiii, avand ca motiv principal trecerea la adolescenta.

7 copii stau pe aceeasi strada. Cei cu case mai apropiate se vad mai des dar totdeauna se intrezaresc momente de interactiune cu toata lumea. Cu totii cresc impreuna, imprumutand valori unii de la altii timp de ani de zile.

Respectul e oferit si primit tacit, fiecare cunoscandu-si locul.

Pana intr-o zi cand efervescenta adolescentei are alte planuri pentru viitorul lor.

Dintr-un joc initial inofensiv, copiii vecinilor se cearta. Se supara intre ei cand cel mai mare incearca sa impuna respect prin autoritate, reusind sa inspire doar frica si ura.

Cand vede ca nu ii merge si fratii sai retaliaza, Sam incearca acelasi lucru in alta parte. Trece strada si, in furia-i oarba, incepe sa tipe la alti copii. Poate-poate functioneaza aici.

Surpriza vine sub forma unei fermitati de neclintit. Nu doar ca se tipa inapoi la Sam ci cealalta parte, altminteri dezbinata, isi gaseste motivul perfect pentru prietenie: inamicul comun.

Asa, Sam a reusit prin accesele de furie sa se alieneze de toti copiii de pe strada. Unindu-i chiar pe unii impotriva sa.

Ultrasimplificarea de mai sus explica exact situatia de astazi a Statelor Unite ale Americii in relatie cu restul lumii.

Si ne arata de ce nu ar trebui sa ne grabim sa facem valuri cand pluta noastra se afla in aceeasi piscina cu a tuturor.

Exemplul perfect pentru studierea macroeconomiei in anii ce vor urma.

S&P500 este indicele increderii in sanatatea economica a Statelor Unite ale Americii. Si zilele astea formeaza lower lows, semnul lipsei de incredere.

Pentru moment, lucrurile nu sunt prapastioase. Se aude insa un clopot din departare care suna sfarsitul distractiei.

China, Coreea de Sud si Japonia il suna si anunta ca vor lua masuri impreuna impotriva taxelor impuse de Trump.

Primul semn real al excesului de zel dus prea departe de cel mai important presedinte al lumii.

Si cel mai clar pas spre recesiune pe care l-am facut.

Bitcoin

Fata in fata cu rezistenta (iar), Bitcoin continua sa aiba performante slabe.

Apar din ce in ce mai multe rezistente relevante pe termen scurt, semn ca nu reusim sa stabilim un suport puternic.

Asa a devenit $86.000 cel mai important numar zilele trecute. Nivel care intrevede trei rezistente pe timeframe-uri diferite si fara de care nu putem visa la ceva mai sus.

Bias-ul meu ramane bearish pentru perioada care urmeaza si cred ca o sa vedem Bitcoin considerabil mai jos, unde am in plan sa cumpar.

Fara semne clare de putere, nu ma intereseaza sa cumpar un asset in scadere.

Altcoins

Macelarite pana la refuz, altcoins nu au aratat niciodata mai rau in acest ciclu.

Chiar si cu cresterile de acum 2 saptamani, OTHERS arata asa:

Drept e ca la nivel de suport. Tot drept e ca e la a treia atingere si nimic nu rezista la nesfarsit. Daca nu vedem o stagnare in aceasta zona si acumulare, e mai degraba un semn bearish.

Nimeni, nici macar SUI sau XRP, n-a rezistat sell off-ului recent.

Cand nici liderii nu fac fata, increderea generala in piata scade si mai mult.

Portfolio allocation:

100% USDC


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta cand va cumpara crypto iar. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. BTC De ce imi place: Bullish Divergence pe daily in RSI oversold. Din punct de...