Avem acum un grup de Whatsapp!- si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
2 grafice care imi plac
1. BTC
De ce imi place: Puneam saptamana trecuta graficul pe daily unde aveam pe RSI Daily un bullish divergence. Inca nu s-a concretizat, dar nici nu s-a invalidat. Mai mult, pe graficul de 4 ore, cel de mai sus, 50 moving average nu a fost pierdut masiv si cu volum de la recastigarea lui pe 14 martie.
Potential impact asupra pietei: Atat timp cat la nivel macro nu vor fi din nou saditi germenii incertitudinii (nu-mi tin respiratia in sensul asta) cred ca bitcoinul poate ajunge destul de repede la 90k. Cu atat mai mult cu cat am avut doua zile consecutive de positive inflows si pe ETF, lucru intamplat ultima data acum mai bine de o luna.
2. SOL/BTC
De ce imi place: Daca isi gaseste bottom-ul aici la 15.000 de satoshi, nu e mare paguba. Practic, am fi intr-un range destul de larg, din 6 noiembrie 2023 si pana in prezent. Daca nu isi gaseste bottom-ul, ceea ce este perfect posibil daca va continua incertitudinea trumpista, urmatoarea gara e la 11-12.000 de satoshi.
Potential impact asupra pietei: Pe fondul discutiilor tot mai vii despre aprobarea ETF-urilor pentru Solana, o devalorizare versus BTC pana aproape de oversold RSI weekly (ce ne aminteste de momentul FTX) se va dovedi o zona mult prea apetisanta ca sa nu ma despart de o parte din bitcoinul meu.
Stim deja ca lui Trump nu ii pasa, misiunea lui asumata fiind alta, dar “anxietatea” mediului de business e reala. CEO Confidence Index a ajuns, dupa o cadere brutala, la 4.99, nivel nemaiatins din 2012:
Pe un astfel de fond, business-urile nu isi vor asuma riscuri, nu vor face imprumuturi, nu isi vor face planuri de viitor. Prin urmare nu vor contribui la cresterea economica.
Am omis intentionat saptamana trecuta sa vorbesc despre noile date pe inflatie, curios fiind de cum va fi preluat si “administrat” narativul in actualul context.
Pe scurt CPI- 2.8% in februarie, sub previziunile de 2.9%.
O cifra previzibila dupa cum scriam si in newsletter-ul de acum cateva saptamani. Mentionam atunci scaderea pretului la petrol pe fondul lipsei de cerere, semn ca economia americana da semne de slabiciune, semne care se vor vedea imediat in scaderea inflatiei.
Core CPI a scazut de la 3.3 pana la 3.1%.
Daca nu am fi avut valurile create de omul portocaliu, stirile despre inflatie ar fi generat entuziasm in piata pentru ca ar fi fost semnalul perfect ca FED-ul are datele necesare pentru a scadea dobanzile si a creste numarul de taieri pe 2025.
Nu s-a intamplat. Ba chiar piata de bonds a reactionat in sens invers, semn foarte clar ca investitorii sunt mai interesati de Trump-drama si impactul tarifelor asupra inflatiei decat de fotografia de moment.
Chiar si asa, probabil Powell va fi dovish in discursul pe care il avea. Summary of Economic Projections, sau SEP, va fi decisiv pentru evolutia pietelor pe termen scurt.
Asta e “foarte” good news, mai ales pe fondul cresterii lichiditatii din piata:
Mix-ul asta de dolar ieftin, cresterea lichiditatii, scaderea CPI pana spre target-ul de 2% si ISM Services in zona de expansion ma face sa fiu optimist. Mai ales cand ma uit si la graficul de mai jos:
Acum ca sunteti si voi optimisti ca mine, hai sa inecam putin corabiile. Trump nu are alta solutie decat sa dea un reset si sa reaseze economia Statelor Unite pe baza mai sanatoase.
Economia americana rasufla, dar doar ajutata de aparate.
Iar toate aceste job-uri apasa pe buget, subiect pe care il voi relua in concluzii.
In ciuda faptului ca se vorbeste despre recesiune, sau ma rog, o flutura Trump printre randuri, puteti vedea cum au evoluat in ultimele 5 luni cateva indicatoare relevante in acest sens.
Somajul e stabil la 4.1%. Good.
Jobless claims. Stabil. Good.
ISM Services Employment. Din contraction la expanding. Very good.
ISM Manufacturing de la 44 pana la 50, doar pe februarie coborand inapoi la putin peste 47. Ok-ish.
2Y Yield - 4.04%, stagnare. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.
10Y Yield - 4.28%, usoara crestere. 200 Moving Average la 4.24%. Foarte importanta zona. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.
In prezent, incertitudinea este confirmata de faptul ca Treasuries performeaza mai bine decat S&P 500. Toata lumea cauta putina stabilitate.
Asta in timp ce Donald obtine ce vrea: dobanzi mai mici.
De la preluarea mandatului, 2Y a scazut cu 0.25% iar 10Y cu 0.32%.
Reteta functioneaza asa ca ma astept sa continue pana la sub 4% atat pentru 2Y cat si pentru 10Y.
Am tot cautat cel mai relevant grafic pentru situatia dificila in care se afla bursa americana. Am gasit unul la Bank of America:
Cea mai simpla concluzie: Este cea mai mare scadere in alocarile pentru US equities. Din istorie.
Cea mai nasoala concluzie: E cea mai mare crestere a cantitatii de cash pe care investitorii o au. Din martie 2020 incoace.
Vorbeam saptamana trecuta de optimismul generat de sezonalitate. Am gasit un grafic si mai precis:
Sa cumperi ori de cate ori S&P 500 a scazut cu cel putin 10% a fost o idee foarte buna, cu o singura conditie: sa nu se intre intr-o recesiune.
Un alt motiv pentru care un astfel de scenariu, la recesiune ma refer, este putin probabil din punctul meu de vedere il reprezinta atitudinea investitorilor bogati (suna mai bine wealthy). Las si descrierea originala, nu are sens sa o mutilez in romana:
Wealthy individuals are rushing into US stocks. Affluent and high-net-worth investors’ inflows to US equities hit 2% as a share of BofA’s assets under management (AUM) last week, the third-highest on record. This follows the fourth-largest outflow seen in the prior week, at ~1% of AUM. Such a surge in purchases has not been seen for 2.5 years when the group's inflows hit 6% of AUM in September 2022, near the bottom of the bear market. Recent inflows were also just shy of those posted in January 2021. High-net-worth individuals are adding stocks to their portfolios as the S&P 500 has recorded its fastest 3-week decline since 2020. Wealthy investors are deploying cash.
Si au si unde sa ii bage avand in vedere ca cele mai sigure “plasamente”, companiile din Mag 7, nu au mai fost atat de jos din 2023:
Portofoliul meu
BTC - 62%
ETH - 16%
SOL - 10%
Stable - 10%
Alts - 2%
Nu se schimba nimic.
In Incheiere
Trump nu este genul care anunta vesti proaste inainte sa se intample. Stie si el ca lumea ramane cu imaginea ta, a presedintelui, sunand din goarna recesiunii. Cand e deja evident, nu ai de ales, dar pana atunci, nu are sens sa te expui.
De asta cred ca e un bluff menit sa il ajute sa-si atinga obiectivele de care vorbeam mai sus, dar si data trecuta.
Cu atat mai mult cu cat cifrele din prezent sunt ok.
Atunci cand Treasury Secretary spune ca lumea nu ar trebui sa se uite la stocks, investitorii il percep ca un greenlight sa shorteze. Repercusiunile le vedem.
Dar Trump nu are multe optiuni. Guvernul american a strans 297 de miliarde de dolari in februarie. Big money. Doar ca a cheltuit 605. Un deficit de 308 miliarde intr-o singura luna. In ritmul asta, pana la 1 octombrie cand incepe anul fiscal 2026, se mai strang inca 2 trilioane pe langa cele 1.2 trilioane deja acumulate. Se preconizeaza o depasire cu peste 40% a cifrelor hotarate anul trecut de catre Congressional Budget Office: 1.9 trilioane.
Trenul este scapat complet de sub control iar misiunea administratiei Trump este sa-l opreasca. Ne place sa credem ca nu pot dormi noaptea din cauza apetitului expansionist al lui Putin, dar realitatea este ca nu poti obliga un stat sa aiba aceleasi prioritati cu tine.
Mai bine te gandesti cum poti sa il ajuti sa isi rezolve problemele astfel incat sa aiba sens sa isi alinieze prioritatile cu tine.
No retreat, no surrender. Vlad
Bottom-ul e mai aproape decat topul
Global
Astazi este sedinta FOMC unde Powell ne va spune un lucru foarte important: care e situatia cu Quantitative Easing.
Motivul pentru care ne concentram atentia pe asta si nu pe faptul ca va anunta daca se taie rata dobanzii de referinta este pentru ca sansele ca asta sa se intample sunt foarte mici.
Dupa ultimele date care au nu au venit la fel de ingrijoratoare ca celelalte (adica inflatia nu mai este peste asteptari, ci conforme lor), e clar ca Powell manevreaza bine carma corabiei economiei americane.
Asa ca pana aflam vestile care vor schimba peisajul burselor, ne bucuram de spectacolul de artificii obisnuit al pietei de dinaintea acestor evenimente:
Dupa o cadere brusca saptamana trecuta, S&P500 a retestat un nivel intermediar de rezistenta si deocamdata este entuziasmat pentru discursul lui Powell.
Dar actiunea pretului de dinainte nu inseamna, de fapt, nimic. Eventual o oportunitate pentru traderii care vor sa capitalizeze pe niste volatilitate.
Bitcoin
La momentul scrierii, Bitcoin este in expectativa. CU o structura tehnica nu foarte clara, e clar ca si aici intalnim aceiasi traderi ca si pe bursa:
Totusi, entuziasmul a crescut putin in piete odata cu linistirea vanzatorilor. Chartul hourly (de mai sus) arata ca vanzatorii nu mai reusesc sa impinga pretul atat de jos si avem perioade de crestere in trepte a pretului.
Dupa cum arata, ma face sa ma gandesc ca exista un cumparator care seteaza periodic ordine de cumparare, pregatindu-se pentru vesti pozitive. Cel putin de Coinbase.
In afara de asta, peisajul nu s-a schimbat deloc. Suntem inca sub $85.000, ceea ce inseamna ca nu avem un suport sub noi. Cred in acelasi timp ca suntem mai aproape de bottom decat de top. Asta indiferent daca topul a fost deja (ceea ce nu cred) sau nu.
Altcoins
Revenirea HYPE a fost foarte buna si cu timing perfect. Tokenul a suferit cele mai mari scaderi cand era mai rau si acum a fost pregatit de bounce odata cu restul pietei:
Este cu siguranta printre tokenii care beneficiaza cel mai mult de conditii bune (sua neutre) de piata si pare ca va ramane asa o perioada de timp.
ETH este intr-o situatia similara, ba chiar mai buna din punct de vedere tehnic:
Atentia pare ca se indreapta spre ETH in ultima perioada si este tokenul care creste cel mai repede dintre cei mair. Aduce reminiscente ale unui altseason sin anii anteriori, un lucru incurajator pentru starea pietei de acum.
Sunt multe confluente bullish pe termen scurt si cred ca traderii pot profita de asta ca sa se pozitioneze ca atare.
Experimental
Fara experimente in aceasta piata, pentru binele portofoliului meu.
Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...
Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...
Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta cand va cumpara crypto iar. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. BTC De ce imi place: Bullish Divergence pe daily in RSI oversold. Din punct de...