TCI PRO #181 - Magia banilor printati


Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati
  • Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

2 grafice care imi plac

1. Lichiditatea M2

De ce imi place: Cresterea masei monetare inseamna si cresterea apetitului pentru investitii riscante. Nu asistam la o crestere pe steroizi dupa modelul din 2020, dar nici lent ca in 2016-2017. Trendul recent este clar cu ochiul liber.

Potential impact asupra pietei: Astfel de miscari nu au un impact imediat ci ne ofera directia, ne confirma tezele pe care le avem pe termen mediu si lung. Mai ales cea despre care am mai vorbit si o voi detalia si mai jos: dincolo de orice miscari, economia americana, dar si a lumii in extenso, a devenit dependenta de printing.

2. PEPE/USDT

De ce imi place: In primul rand, din motive subiecte: e meme coin-ul meu de suflet. Am vorbit prima data despre el intr-un ZAS cu Andrei cand pretul era 0.00000150 explicatia fiind ca are sens din punct de vedere al crypto culture. In al doilea rand pentru ca si-a recastigat 50 Moving Average.

Potential impact asupra pietei: Lumea pare ca se ingramadeste din nou in memes. FARTCOIN si-a recastigat acelasi Moving Average inca din weekend. Mimetismul asta dintr-un punct la ciclului la altul functioneaza… pana nu mai functioneaza 🙂Mesajul meu e acelasi dintotdeauna cand e vorba de memes: e o loterie si trebuie tratata ca atare.

Am scris mai sus despre lichiditate.

Informatia cea mai importanta e ca QT-ul intr-adevar a fost redus. Substantial.

Jpow a anuntat o scadere de la 25 de miliarde pana la 5 miliarde incepand cu data de 1 aprilie.

Asta in timp ce duelul dintre Trump si Powell continua. FED coboara estimarile pentru GDP la 1.7% si cele pentru inflatie le urca la 2.7%, de la 2.5%, iar Jpow nu are nici o retinere sa spuna punctual ca e din cauza tarifelor.

The Orange man contraataca cerand taieri ale dobanzilor TOCMAI pentru ca tarife:

Pe scurt, Trump isi doreste ca FED-ul sa ii sprijine masurile, doar ca Jpow se bazeaza pe niste date atunci cand ia decizii, nu pe ordine de la imparatie. Asta ar fi excelent pentru ca e nevoie de o balanta a puterii in administratia americana. Avem insa o singura problema: datele sunt …cel putin aproximative, dupa cum am tot discutat in ultimele 18 luni.

The Bureau of Labor Statistics a fost fortat la inceputul anului sa ajusteze cifrele raportate pentru job-uri create anul trecut. In jos, cu peste 600.000. Un numar absolut urias care te face sa te gandesti, pe buna dreptate, cum poti sa iei decizii corecte bazate pe date gresite.

Scott Bessent, “seful la bani”, spune punctual intr-un episod recent din All-in podcast, ca nu crede in aceste date. Daca asta e un punct de vedere oficial, intrebarea care se pune este cat timp va mai dura pana cand aceste raportari fie vor fi corectate, fie vor disparea. Fara date corecte, atat investitorii cat si factorii decizionali sunt intr-o bezna perfecta mai ales ca Powell vorbeste cu o mare certitudine atunci cand se refera la ele.

Ok. Si cine cedeaza? Cine clipeste primul?

Devine evident ca Powell pentru ca ii si convine. Daca incepe sa creasca lichiditatea din piata si are dreptate, va fi un geniu. Daca va gresi va fi din cauza lui Trump.

Profitand de o economie care da semne ca se contracta si implicit o inflatie care va scadea, pe fondul tarifelor pe care Donald McDonald le foloseste ca arma de negociere ori de cate ori vrea sa forteze mana cuiva (cum recent a amenintat cu 25% tarife pentru tarile care cumpara petrol din Venezuela), Jpow beneficiaza de un context ideal. Pentru el, dar si pentru noi.

Wild fire-ul va fi activat si de scaderile de taxe despre care s-a vorbit foarte mult in ultimul timp. Stoparea QT si dobanzi mai mici vor ajuta economia, dar astea doua combinate cu o scadere a taxelor si un eventual QE inseamna 0 sanse de recesiune si cel mai probabil un GDP care va creste cu peste 3%, dupa cum subliniau si cei de la Lone Star, unul din cele mai performante US Endowment CIOs.

Politicienii intotdeauna isi calibreaza masurile si din perspectiva propriului interes ce are in centru alegerile iar pentru republicani si pentru Trump, cel mai bun moment pentru a-si maximiza sansele sa pastreze majoritatea din Congres este dat de ultimele 9-12 luni inainte de scrutin.

Cum mid-terms vor fi in noiembrie 2026, miza mare e ultimul trimestru de anul acesta si primul din anul viitor. Subliniez asta pentru ca pietele sunt tot mai dependente de Trump in sensul in care prin intermediul declaratiilor si a incertitudinii le influenteaza. Prin urmare, daca omul va avea nevoie de mult verde in Q4 2025/Q1 2026, va face tot ce este necesar pentru a-l obtine.

Verde pentru el inseamna verde pentru noi 🙂

2Y Yield - 4.00%, stagnare. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

10Y Yield - 4.33%, usoara crestere. 200 Moving Average la 4.24%. Foarte importanta zona. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

Personal as fi vrut sa vad 10Y mai spre 4%. Cu cat suntem mai departe de acesta borna cu atat cresc sansele ca administratia americana sa mai scuture inca o data copacul cu cine stie ce declaratii sau masuri.

Michael Hartnett cel care a avut o parere destul de contrariana cand ne uitam pe imaginea de mai jos:

a avut dreptate.

Omul a iesit de curand cu urmatoarele doua observatii:

  • Pietele au experimentat saptamana trecuta cea mai mare saptamana de inflows din 2025.
  • Bank of America, unde lucreaza, a inregistrat o importanta crestere a apetitului pentru stocks din partea clientilor privati pe care ii are, in ultimele doua saptamani.

Ar fi si cazul pentru ca sigur lui Trump nu ii surade aceasta imagineindiferent cat ne spune atat el cat si ce din jurul lui ca nu se uita la stock market:

Dar asta e posibil sa se schimbe in perioada imediat urmatoare cand sezonalitatea intra pe trendul ascendent:

Am cautat sa vad unde este cel mai bun risk/reward pe bursa americana. Pe scurt, in conditiile in care convulsiile si incertitudinea ar putea continua pentru inca cateva luni, ce companii mari au avut scaderi majore si ar merita investit in caz ca ma insel. Imaginea de mai jos e cat 1000 de cuvinte:

Cu un mare asterisc: cred ca o posibila plecare a lui Elon de langa echipa care controleaza acum destinele Statelor Unite ar insemna o scadere majora a pretului la Tesla. Si temperamentul/apucaturile lui Musk adauga un layer de risk. Probabil si de aici scaderea mai accentuata.

Portofoliul meu

  • BTC - 62%
  • ETH - 16%
  • SOL - 10%
  • Stable - 10%
  • Alts - 2%

Nu se schimba nimic.

In Incheiere

Pare scris in stele ca se ajunge la printing iar mecanismul asta ii face pe cei mai saraci si mai saraci, iar pe cei mai bogati si mai bogati. Pentru ca nu poate cineva castiga fara ca un altul sa piarda.

Cand bani noi intra in piata, ei ajung prima data la cei care sunt cel mai aproape de robinet. Cine poate primi imprumuturi mari la dobanzi mici? Somerul care traieste de azi pe maine sau milionarul cu zeci de proprietati?

Am gasit in newsletterul lui Pomp o statistica absolut ingrijoratoare. Pretul mediu a unei case in Statele Unite e 356.000 de dolari. Daca in 2020 castigai $51.000 pe an iti puteai lua o astfel de locuinta. Acum in 2025 e nevoie de $92.000.

O crestere de 79% in doar 5 ani.

Tarifele nu vor rezolva aceasta problema in mod direct, dar indirect se va intampla urmatorul fenomen: europenii acum exporta in Statele Unite mai mult decat importa. Cu dolarii pe care ii primesc ei cumpara alte asset-uri americane si astfel pastreaza dolarul puternic.

Trump vrea un dolar mai slab, tocmai pentru ca, printre altele, asta poate ajuta si pe americanul de rand. Dar intreaga operatiune este un experiment cum nu s-a mai intalnit.

Fix de asta lumea isi cumpara centuri de siguranta. In ultimele 4 saptamani s-a inregistrat cel mai mare inflow in aur: aproape 11 miliarde. E o chestiune de timp pana cand si bitcoinul va fi perceput ca un colac de salvare.

La modul real, poate singurul.

No retreat, no surrender.
Vlad

Spre pajisti mai verzi

Un singur lucru e sigur acum: incertitudinea.

Si, desi nu e ce ne dorim, trebuie sa ne obisnuim cu el.

Vremurile usoare au trecut si am revenit intr-un mediu ostil pentru activele risk-on, cu fluctuatii mari si lucruri neasteptate.

Mai sus este DXY care reprezinta puterea dolarului in piete. Un chart daily care ne arata ca tot ce se intampla este conform ultimilor 15 ani: puterea sa este int-o continua crestere.

Chit ca astazi vorbim despre plata dobanzilor ale SUA si o nevoie a dolarului mai slab, cateva procente in scadere nu inseamna nimic atat timp cat trendul general este respectat.

In timp, dolarul va deveni si mai puternic. Economia-i la fel. Piata bursiera? Intocmai, si ea.

Insa pana lucrurile sunt mai clare, cred ca e bine sa ne limitam la cele mai importante strategii: cele mai simple.

Marcarea profiturilor, DCA in proiecte/companii cu fundamente bune, diversificarea portofoliului.

Bitcoin

Bitcoin ofera o oaza de speranta in mijlocul furtunii din piete. De 3 saptamani tot creste incet, indreptandu-se catre nivelul cheie $92.000.

Recunosc ca nu imi este clar in ce climat ne aflam. Daca miscarea va fi suficient de puternica incat sa continue rupa trendul crescator si sa reintram in range-ul $92.000 - $100.000.

Si folosind mentalitatea unui trader disciplinat, prefer sa nu iau actiune pana nu suntem deasupra $92.000. Pana atunci, sunt inclinat sa cred ca o vom lua in jos pe termen mediu.

Altcoins

Ne aflam intr-un mic altcoin season. Nu din pricina mediului fabulos ci pentru ca scaderile ultimelor luni au fost atat de abrupte incat orice relief rally aduce de la sine cresteri de 30-50%.

Nimic spectaculos la nivel macro fiindca daca ne uitam la Bitcoin dominance, vedem doar cresteri.

Teza de acum e simpla: increderea institutionala in BTC fata de altcoins plaseaza (deocamdata) oportunitatile mai bune in terenul regelui.

Desigur, luand in considerare si riscul la care ne supunem cand investim in ele.

La ce bun sa am optiunea de a face 10x dar cu riscul scaderilor de 70% cand pot face 5x si sa vad scaderi de 20%?

Realitatea trista este ca e posibil ca in viitor sa fie decisa soarta crypto de catre institutii. Cine primeste un ETF (care va avea si volume de cumparare semnificative), bine. Cine nu, e aproape sortit esecului.

Asa intram in era lui BTC500, cu al sau inaintas S&P500.

Portfolio allocation:

100% USDC


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta cand va cumpara crypto iar. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. BTC De ce imi place: Bullish Divergence pe daily in RSI oversold. Din punct de...