TCI PRO #174 - Domina, nu da cu parul!


Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Domina, nu da cu parul! Matei discuta despre jocul anului 2025.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

2 grafice care imi plac

1.Dolarul (DXY)

De ce imi place: Nu stim unde va inchide ziua dolarul, dar nu am avut trei inchideri succesive sub 50 Moving average de pe 3 octombrie cand DXY era la 102.

Potential impact asupra pietei: E prea devreme ca sa tragem o concluzie ferma, dar semnele sunt in continuarea a ceea ce spuneam si in newsletter-ul anterior: conditiile devin tot mai bune pentru o evolutie pozitive a risk-on assets-urilor.

2. ETH/BTC

De ce imi place: Raportul a fost ultima data la 0.026 pe 28 decembrie 2020. La 5 luni distanta, pe 10 mai, ETH recupera alert pana la 0.08 facandu-le investitorilor peste 3x in BTC.

Potential impact asupra pietei: In fiecare ciclu, Ethereum a beneficiat de astfel de momente de maxim hate. De la “Ethereum nu poate scala” pana la “au aparut Ethereum killers” s-au perindat o sumedenie de narative. Still, BlackRock a ales pe Ethereum sa faca cea mai mare operatiune de tokenizare de assets. Bomboana de pe tort, s-a mai apucat si Eric Trump sa bata toba ce mare este oportunitatea de a cumpara ETH la asemenea niveluri. New crypto influencers in za house.

Sectiunea de azi va fi putin mai diferite decat de obicei.

E o poveste. Un unghi de interpretare.

Acum nu foarte mult timp, Janet Yellen, Secretary of Treasury la momentul respectiv, atragea atentia ca puterea Statelor Unite sta in importanta dolarului la nivel mondial.

Charlie Munger spunea “Zi-mi unde o sa mor ca sa stiu sa nu ma duc acolo".

Yellen era convinsa ca locul unde maretia americanilor apune este locul unde planeaza cel mai mare pericol asupra dolarului. Prin urmare, intr-o audiere din Congres, Yellen sublinia faptul ca orice instrument permite ocolirea dolarului e un astfel de pericol.

Americanii s-au prevelat de aceasta pozitie pentru a impune sanctiuni si astfel sa forteze mana diferitilor adversari. Ne descrie asta fix foamna in cauza:

“...We have very powerful sanctions that are available because of the important role of the dollar in international transactions. The more we have used sanctions, the more countries look for ways to engage in financial transactions that don't involve the dollar."

Contextul era simplu. Yellen vedea bitcoinul ca un concurent pentru dolar.

Ala a fost momentul in care a devenit foarte clar pentru mine ca mai este doar un pas pana cand cineva, s-a nimerit sa fie Trump, va realiza ca e gresit sa omori inovatia la tine in tara doar pentru ca nu ai chef sa te apuci sa o domini.

Intr-o luma digitala nu poti ramane principala forta geopolitica ignorand trend-urile din tehnologie.

La scurt timp, Banca Centrala a Rusiei a spus negru pe alb ca-si invita partenerii sa foloseasca crypto pentru a evita sanctiunile.

Yellen reprezenta tabara invechitilor. Ea era dintre cei care prefera sa dea cu parul in orice misca si nu cunoaste. Foarte relevant ce declara la momentul respectiv despre stablecoins:

“A stablecoin offers no particular advantage in that it’s stable, you can’t make money by holding it, and it usually doesn’t pay interest—ccertainly not the interest you get on money market funds. Its sole advantage is evading our sanctions."

Trump a creat o echipa din care se disting foarte clar doua profiluri: hedge fund people si tech people. Primii inteleg bitcoinul in context investitional, ultimii inteleg bitcoinul in contextul inovatiei in tehnologie. De aici si “I will make America the world capital of crypto”

Asta este motivul cel mai serios pentru care sunt optimist pentru urmatorii 4 ani, indiferent de ce se mai intampla la nivel macro. Pentru ca daca am avut dreptate dintotdeauna si bitcoinul (in extenso industria crypto) este tehnologia mai buna si “Hard money you can't fuck with", vom supravietui cu bine oricarui impediment care apare la nivel macro.

Iar oamenii au nevoie de un instrument financiar, pe langa aur, care sa le asigure supravietuirea financiara pe fondul monetary debasement-ului la care am asistat si la care vom asista si de acum incolo.

Doua din raportarile ce au venit recent, core PCE si GDP-ul, sugereaza ca FED-ul ar putea sa taie din dobanzi la urmatoarea sedinta din martie:

Chiar daca FED watch da doar 16-17% sanse.

O imagine mai clara vom avea vineri pentru ca saptamana asta vin o serie de raportari extrem de importante: ISM Non-Manufacturing, joi iar vineri Nonfarm payrolls si somajul.

2Y Yield - 4.16%, in scadere. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish. Sub 50 MA, zona din care I turn bullish.

10Y Yield - 4.42%, in scadere. E tot mai bine. 50 MA e la 4.48%, sub nivelul psihologic de 4.5%. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

Sentimentul pentru ambele tipuri de bonds e neutru-bullish dupa foarte multe timp.

Spuneam in editia trecuta, apropo de caderile bursiere din cauza DeepSeek, faptul ca nu poti avea incredere atat de mare in declaratiile chinezului din spatele povestii, incat sa te apuci sa iti schimbi portofoliul peste noapte. Surpriza:

Dar asta a fost un exercitiu foarte bun pentru a ne da seama cat de usor se poate instaura panica la nivel foarte inalt.

Si tot legat de China, raspunsul celor de acolo la anuntul tarifelor impuse de Trump ar putea avea consecinte importante pe bursa americana. Apple, Google, Nvidia si Intel sunt printre companiile care ar urma sa aiba parte de un tratement mai vitreg din partea statului chinez.

Deci graficul evolutiei preturilor la companiile din Mag 7, vizibil mai jos, ar putea fi impactat de o volatilitate crescuta in saptamanile ce vin.

Unii ar spune ca e un pericol.

Altii ca este oportunitate.

Portofoliul meu

  • BTC - 56%
  • ETH - 20%
  • SOL - 14%
  • Stable - 6%
  • Alts - 4%

Nicio miscare majora in afara de balansarea cauzata de miscarile pietei.

In Incheiere

Cine se astepta ca Trump sa nu fie echivalent cu haos si volatilitate, nu a fost atent nici la mandatul anterior si nici la declaratiile din ultima campanie. Sa anunti tarife pe care apoi sa le amani e doar ultimul cucubau dintr-o lunga lista.

Ok..si care e solutia?

Solutia e sa nu incerci sa faci trading in actualul context. Un tweet este de-ajuns, am vazut cum anuntul tarifelor a generat cea mai mare lichidare din istoria crypto, pentru a misca pietele intr-o directia sau alta invalidand orice scenariu tehnic.

Si apropo de volatilitate, ma astept sa avem in curand o miscare similara, dar in sus, miscarea derivata din imaginea asta:

Howard Lutnik, Commerce Secretary si Scott Bessent de la Treasury stau de-a dreapta tatalui la semnarea order-ului prin care se creeaza primul American Wealth Fund. Lutnik are 5% din Tether si a avut sute de milioane de dolari in bitcoin pana sa isi preia pozitia. Bessent a spus punctual ca industria de crypto is here to stay, avand el insusi $500.000 in bitcoin.

Doar nu credeti ca fix bitcoin va lipsi din acel Wealth Fund 🙂

E doar o chestiune de timp pana cand, prin negocieri, vor reusi sa aduca dolarul ceva mai jos. Iar daca asta va veni la pachet cu un mai mare interest pentru bonds ( ceea ce ar duce la o scaderea a dobanzilor, vedem ca se intampla deja) si un FED mai degraba dovish ( asa cum l-am vazut pe Jpow ultima data), conditiile se vor relaxa indeajuns de mult pentru ca actualul bull market sa isi continue drumul linistit.

De ce cred ca vor negocia pentru a stabiliza dolarul?

Pentru ca de fiecare data cand acesta a atins cote ridicate s-a creat haos in toate pietele din cauza faptului ca datoria lumii e denominata in dolari. Un dolar scump pune presiune pe toata economia mondiala.

Daca tu esti in Romania si ii datorezi cuiva dolari, iar paritatea leu/dolar creste de la 1 dolar = 5 lei la 1 dolar = 7 lei, tu fiind platit in lei, trebuie sa ii returnezi cu 40% mai multi lei.

DXY la 105. Send it!

No retreat, no surrender.
Vlad


Ia taxele vamale de unde nu-s

Global

Stii secventele alea in filme in care un hot ce vrea sa fure banii dintr-un magazin se preface ca are o arma in buzunar?

Noi, in calitate de spectatori atotstiutori, stim ca mimeaza forma unui pistol cu degetele.

Casierul, pe de alta parte, intra intr-o stare de soc. Pentru el, exista doar doua optiuni:

  • Ori ofera hotului toti banii din casa de marcat
  • Ori este impuscat, dupa care hotul ia toti banii din casa de marcat

Frica de moarte cauzeaza modul fight or flight si totul devine alb-negru. Rapiditatea cu care trebuie sa iei decizia nu permite rationalului sa determine daca aceasta e corecta sau nu.

Asta este o simplificare excesiva a game theory in cazul taxelor impuse de Trump pentru Mexic, Canada si China.

Intrebarea pe care si le-au pus cele trei tari este standard: “Oare vorbeste serios sau e doar o manevra politica?”

Si chiar daca ar fi gasit in prealabil raspunsul corect la intrebare, problema Celor Trei nu este politica, ci economica. Ca orice frecventator al cazinoului, au uitat ca joaca in primul rand impotriva casei.

Adica singurul oponent care castiga chiar si atunci cand pierde.

Suntem in Gradina Eden si Statele Unite detin zidurile.

De la o zi la alta aflam ca noul presedinte a mai castigat o mini-lupta prin tactici de hartuire. Lucru care nu place in mod special pietelor financiare.

Bitcoin

Scurt si la obiect, fiindca e prea mult zgomot in piata. Si introducerea a fost prea lunga.

Facem lower highs. Si lower lows de doua saptamani. Am cazut sub doua EMA-uri relevante si evolutia preturilor de pe bursa americana nu ne sustine.

Cu toate astea, suntem in acelasi range pe care-l pomeneam de cateva saptamani. Cand parea ca o sa iesim cu putere, am primit vesti proaste si am reintrat. Altfel, business as usual.

Important este sa tinem $92.500, nivel intalnit acum doua zile, pe care l-am respins categoric. Din pacate, respins de rezistenta.

Altcoins

Nici cei mai bulls dintre bulls nu pot sa sustina o teza convingatoare pentru termen scurt. Pana la urma, OTHERS/TOTAL arata asa:

Aceeasi poveste: Am fost respinsi de la suportul anterior si suntem la mijloc de drum intre aici si urmatorul nivel de suport.

Foarte multi tokeni sunt, inca o data, la nivel de support dintre care preferatul meu este SOL.

Doar Hyperliquid scapa turma si este intr-un mini bullrun propriu:

Experimental

Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.


Nimic ongoing de zis aici. Am avut cateva incercari de a juca miscarile din piata care nu au fost productive, scazandu-mi putin valoarea portofoliului.

In momentul de fata, portofoliul meu a scazut 23% fata de valorile de la ATH si iau in considerare sa ies 50-60% din piata cu totul.

Edge-ul meu in piata era atunci cand se intamplau multe lucruri, rapid. In conditiile de acum nu am avantaj si majoritatea actiunilor doar imi scad portofoliul.

Daca piata ramane asa (sau continua sa scada), prioritatile mele vor fi, in ordine, urmatoarele:

  • Acumulat Bitcoin
  • Acumulat SOL
  • Gasit dobanzi bune pentru stablecoins

Portfolio allocation

100% USDC

Life is short. Go long.
Matei


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...