Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Fix unde trebuie. Fix cat trebuie.
- Matei discuta targeturile de jos pentru Bitcoin.
- Market Update-ul live (inregistrat) cu Vlad il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
Am dat drumul unei competitii de trading cu premii 🔥🔥🔥
- 🏆 Locul 1: 100 USDT
- 🤩 Locul 2: 50 USDT
Daca esti abonat, tot ce trebuie sa faci este sa te loghezi in Portfolio Tracker apasand aici si sa te inscrii.
Regulile sunt urmatoarele:
- Selectezi 5 tokeni diferiti pentru a-ti forma portofoliul pana pe 13 februarie 2025, ora 23:59
- Snapshot-ul pretului tokenilor alesi de toti participantii va fi facut in dimineata de pe 14 februarie
- Competitia se va termina pe 19 februarie, cand facem un snapshot pentru noul pret al tokenilor
- Performanta totala este calculata ca suma performantei tuturor tokenilor din portofoliu din perioada mentionata mai sus
- Poti inscrie un singur portofoliu
- Primele doua portofolii in materie de performanta primesc premiile specificate mai sus
2 grafice care imi plac
1.Dolarul (DXY)
De ce imi place: Acelasi de saptamana trecuta. Nu schimb doar pentru a accentua ca in lumina ultimelor evenimente macro din zona americana, evolutia dolarului este cu atat mai importanta. Support-ul de la 50 Moving Average se da greu batut, dar se simte tot mai mult weakness. Dar totul depinde CPI-ul de azi.
Potential impact asupra pietei: Dupa cum scriu si mai jos, economia americana da semne tot mai serioase de forta. Un dolar nitel mai depreciat ar incuraja si mai mult apetitul pentru risc si implicit pentru bitcoin. Borna 106 e interesanta.
Gasesc relevant si urmatorul pasaj pe care l-am citit recent:
“Treasury Secretary Scott Bessent reaffirmed the administration’s commitment to a strong dollar, countering concerns that President Trump’s trade policies could weaken the currency. He emphasized that the US does not intend to manipulate the dollar but will resist efforts by other nations to weaken their currencies for trade advantage”
2. OTHERS ( fara USDT si USDC)
De ce imi place: OTHERS e marketcap-ul intregii industrii mai putin al proiectelor din top 10. Am eliminat stable ca sa avem o imagine mai buna si putem vedea un reset aproape complet.
Potential impact asupra pietei: Suntem la 66 de miliarde, dar saptamana trecuta am fost si la 27. Prima concluzie e ca volatilitatea alts-urilor din afara top 10 iti pot taia portofoliul peste noapte cu 55-60%. Nu vrei sa patesti asta in acest moment al bull market-ului. A doua concluzie e ca am avut parte de un flush puternic, iar asta inseamna, de obicei, ca e nevoie de o perioada de stabilizare inainte sa reporneasca traiectoria ascendenta. Cam cum am avut in august-octombrie 2024. DAR o revenire in V ar insemna artificii.
Powell va fi aparut in Congres cand cititi aceste randuri iar feeling-ul meu este ca va continua de unde a lasat-o data trecuta: un ton dovish, incantat fiind de faptul ca economia americana da semne de robustete. Fix ceea ce isi doreste pentru a putea spera la un soft-landing istoric.
Soft landing-ul depinde insa de inflatie, raportare care se va face azi. Nu cred ca au fost pareri mai polarizate despre CPI in ultimele 6-7 luni. De la 2.9% unde suntem acum, unii fac pronosticuri ca am putea asista la o scadere pana la 2.5%. Cei mai pesimisti preconizeaza un 3%.
(Late Edit: E 3%, nasol)
Si ca tot vorbeam de semne pozitive si noi, in legatura cu economica americana. Cel care mi-a sarit in ochi este acesta:
In conditiile in care inflatia month-over-month a fost undeva in jurul valorii de 0.35% in ultimele luni, o crestere salariala de 0.47% inseamna ca puterea de cumparare a americanului de rand ar putea reintra pe o curba ascendenta. E nevoie de mai multe date, dar semnele bune sunt vizibile.
Mai ales ca nonfarm private jobs a fost raportat la 183.000, mult peste cele 148.000 care erau asteptate si peste luna decembrie cand au fost 176.000.
Altul.
ISM Manufacturing.
E lesne de observat ca ISM-ul pentru Services a fost peste valoarea de 50 (expansion) in ultimii 2 ani, cu cateva mici exceptii. Manufacturing insa, are mai bine de 2 ani de contraction. Daca datele de luna viitoare vor confirma ceea ce vedem pe graficul de mai sus, pun in traista inca un argument pentru care sa fie optimist, asa cum scriam acum 2 newslettere, pentru lunile ce vin.
Mi s-a parut interesant narativul impins de presa democrata din Statele Unite: China raspunde tarifelor lui Trump tot cu tarife si economia americana va avea de suferit.
Raspunde, dar unde McDonald trage cu tunul, Xi trage cu tubul cu cornete:
Un ultim grafic interesant si relevant este cel care surprinde prima crestere semnificativa a rezervelor internationale de aur dupa 1980:
Una din tezele mele pentru anul 2025 se poate rezuma:
Where gold goes, bitcoin follows.
Voi reveni pe subiectul asta.
2Y Yield - 4.36%, crestere. Sentiment pentru risk assets: neutru. A trecut din nou peste 50 Moving Average.
10Y Yield - 4.65%, crestere semnificativa. Si aici peste 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.
Punct de inflexiune pentru ambele yields-uri.
Una din marile probleme este cererea de US treasuries, la care voi reveni si in concluzie. Aproape un sfert, 22%, erau cumparate de China si Japonia, dar in ultimele luni, cele doua state se fac “vinovate” de doar 7% din cerere. Si nu, nu e vorba de pret pentru ca actorii statal nu sunt atat de sensibili la pret. E o chestiune de strategie care poate fi consecinta lipsei de predictibilitate a admnistratiei Trump.
Sentimentul investitorilor retail e la all-time high. Good sign? Bad sign?
Mai mult decat atat, expunerea la stocks este un prezent mai mare decat era la varful dot com bubble.
Iar daca va intrebati ce cumpara, am si o imagine edificatoare:
Cateva statistici “nebune":
3 din 4 angajati de la Nvidia sunt milionari si jumatate din toti au o avere de peste 25 de milioane de dolari.
META, pe de alta parte, a avut 15 zile consecutive de cresteri. E cel mai lung “winning streak” din istorie pentru o companie din Mag7.
In ultimii 10 ani, Apple s-a ocupat cu tehnologia, dar si cu… buyback-urile.
673 de miliarde de dolari. Mai mult decat capitalizarea a 488 de companii din S&P 500.
Iar Amazon nu se joaca atunci cand vine vorba de investitii in inteligenta artificiala:
Bine, Bezos & co au si de unde:
Revenue pe Q4: 187 de miliarde. +10%.
Net Income: 20 de miliarde. +88%
Iar year-over-year Amazon a avut o crestere de 46%.
In plus, investitorii vor trebui sa se obisnuiasca cu noul ritm impus de administratia Trump. Am vazut articole in ultima saptamana care reiterau ideea ca volatilitatea va scadea odata ce viteza iesirilor publice dar si a executive orders-urilor se va diminua. Vicepresedintele, JD Vance are alta parere:
Portofoliul meu
- BTC - 56%
- ETH - 20%
- SOL - 14%
- Stable - 6%
- Alts - 4%
Nicio miscare majora.
In Incheiere
Vreau sa urmarim impreuna:
Tether face niste profituri monstruoase din business-ul numit Stablecoins.
Rezervele din spatele stablecoins nu sunt dolari 1:1. Pentru ca daca ar fi Tether nu ar face profit.
Ce fac cu dolarii? O buna parte din ei merg spre US Treasuries.
Concomitent, americanii au nevoie de cumparatori pentru bonds, ca sa se finanteze si sa traga dobanzile mai jos.
De ce? Ca sa stimuleze lichiditatea.
Buuun.
Howard Lutnik, Secretary of commerce are 5% din compania mama Tether, stire care a aparut cu cateva luni inainte sa fie numit de presedintele Trump.
Atunci cand noi investim lei si cumparam USDT, de facto, la capatul mecanismelor companiei Tether, noi ajungem sa sprijinim economia americana.
Asta se intampla numai si numai daca industria crypto va creste iar FIAT-ul este ingropat in stable. Ceea ce vedem ca s-a intamplat pe repede-inainte deja:
Si cred ca e doar inceputul.
Viitorul Statelor Unite depinde de succesul industriei crypto.
Iar noi am cazut fix unde trebuie, cand trebuie.
No retreat, no surrender.
Vlad
Cat de jos cadem?
Global
Pe scurt: inflatie in usoara crestere. Constant. Si candele rosii peste tot.
Mai sus este S&P500 care are acelasi pattern din nou si din nou din septembrie incoace. Si cred ca i-a venit timpul sa se duca din nou in zona de jos, spre 5850.
Asta pentru ca investitorii considera ca vom avea o singura taiere de dobanda in 2025, in decembrie. Asta la doar cateva zile dupa ce sansele sa avem 2 deja scazusera.
Sentimentul general se inrautateste semnificativ si in pietele traditionale, care nu au mai fost considerate atat de “risk on” de cand ETF-urile spot crypto au aparut.
Bitcoin
Daca ai vedea chart-ul asta de departe, in ce directie crezi ca ar urma sa mearga?
Cel mai probail ai raspunde “in sus”. Exista o serie de higher highs si higher lows, un trend pronuntat in sus. Suntem deasupra tuturor EMA-urilor de pe acel timeframe, suportul retestat.
Chartul de sus este cel invers al lui Bitcoin. Adica daca ai raspuns “in sus”, in realitate esti de parere ca se va duce in jos. Cel putin pana la $90.000.
Uneori prinde bine sa schimbam perspectiva. Suntem atat de cufundati in propriile emotii din cauza ca detinem X sau Y care performeaza cum nu ne-am dori… incat pierdem lucruri din vedere.
Volatilitatea specifica anunturilor CPI nu indica vreun semnal de reversal. Este doar un bleed continuu, dureros pentru altcoins si traderi.
Nu ma arunc sa fac targeturi in jos pana nu iesim din range. Cel mai probabil la $90.000 vom avea un bounce ca de fiecare data.
Insa de cate ori il putem testa fara sa cadem dedesubt? Catre $80.000?
Altcoins
De departe, campionul charturilor este HYPE care are o inceata ascendenta catre partea de sus a range-urilor in care se afla:
Exista si niste tokeni care incepusera bine dar continua sa subperformeze. Am discutat despre JUP saptamanile trecute:
Se afla inca o data la partea de jos a range-ului, amenintand de data asta (din cauza Bitcoin si S&P500) ca va sparge in jos. Insa pana atunci, mai probabil este sa isi continue oscilatiile obisnuite.
ENA pe de alta parte castiga premiul de cel mai agresiv downtrend (impartind podiumul cu VIRTUALS). Scaderile sunt atat de convingatoare incat se apropie de zona in care as fi interesat sa cumpar. Mult mai repede decat ma asteptam:
In zona $0.385-$0.35 e o zona interesanta de cumparat, marcata de primele highs dupa bottom. Recunosc ca mi-ar fi dorit ca aceasta scadere sa fi avut dupa deblocarea a 13.8% din totalul de tokeni existenti ca sa fiu mai sigur pe urmarea planului.
Experimental
Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.
Am mai bagat cateva fise pentru a incerca sa prind niste cresteri pe Solana insa si acolo downtrend-ul este puternic si am inchis cu pierderi de doar cateva procente.
Daca inchidem azi sub $195, imi rezerv dreptul de a astepta $170. Sau mai jos.
Portfolio allocation
Life is short. Go long.
Matei