TCI PRO #176 - Win some, lose some


Ieri seara s-a incheiat primul concurs de trading pe StakeBorg.

Piata nu le-a fost prietena bullsilor insa tocmai in momente de genul facem risk management si ne aratam dibacia in construirea portofoliilor.

Asadar, a venit timpul sa ne tinem si noi de promisiune.

Castigatorii sunt:

CretuBeniamin: locul 1, cu o performanta de 7.31% - $100 USDT

oscar.saksa: locul 2, cu o performanta de 3.09% - $50 USDT

Pentru a primi premiile, rog castigatorii sa dea reply acestui mail cu o adresa de USDT pe Solana. Ne auzim curand pentru urmatoarea editie, stay tuned.

Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Win some, lose some
  • Matei e inca lovit de gripa si nu ne poate incanta cu gandurile sale vitejesti.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

2 grafice care imi plac

1. Microstrategy

De ce imi place

Pentru ca e down 50% de la ATH, e un leveraged play la bitcoin si cred ca daca bitcoinul trece din nou de 100k si apoi de ATH, $MSTR ar putea genera profituri mai bune decat BTC-ul.

Potential impact asupra pietei: Cred ca si minerii, mai ales cei care cumpara bitcoin in perioada asta, vor urma aceeasi traiectorie.

2. SOL/BTC


De ce imi place: Primele semne de consolidare a unui alt valoros in RSI daily oversold vs BTC. Me gusta!

Potential impact asupra pietei: Daca Ethereum nu va reusi sa genereze zumzet odata cu noile upgrade-uri si conferinta din Denver, revenirea in forta a Solanei vs BTC poate fi semnul si pentru alte alts-uri. Nu uitati ca cea mai nasoala parte a unui bull market, cand vine vorba de alts-uri, este perioada in care capituleaza vs btc si nu se intampla nimic pentru o saptamana, doua sau chiar trei.

Dupa incertitudinea provenita din actiunile haotice a lui Trump, mai avem inca o intersectie unde din 4 benzi se fac 6. Ba chiar unele sunt si pentru cei care vin din sensul opus si se intercaleaza cu cele patru ale noastre.

Asa-i ca v-am confuzat si eu?

Hai sa rezum.

Avem o inflatie in crestere, 3% year-over-year si 0.5% month-over-month.

Si un core CPI month-over-month care s-a dublat de la 0.2% pana la 0.4%.

Chiar si in aceste conditii, dupa un spike, dobanzile la 10y & 2y au scazut la nivelul de dinainte anuntarii datelor pe inflatie, mai ales pe fondul discursului relativ dovish a lui Jpow.

Semnalul pentru investitori?

Aveti de ce sa va ingrijorati, dar nu e dracul chiar asa de negru.

Asta, in cele mai multe cazuri, inseamna ca trendul de dinainte de anunt poate continua.

Si asa s-a intamplat, S&P creascand in ultimele zile de la 6000 pana la 6100.

US Retail sales a venit ulterior pe turnanta:

Bad news pentru economie?

E good news pentru inflatie 🙂 Unul dintre cele mai slabe print-uri din ultimii doi ani au calmat spiritele celor care vedeau economia supraincalzindu-se si stimuland si mai mult inflatia.

Un al treilea element al ecuatiei este ridicarea debt ceiling-ului. Vesnica poveste care loveste politica americana la fiecare doi ani. Iar ei par ca se cearta mereu. Unii vor taieri, alti se opun, incepe un ping pong infinit in presa. Stanga acuza dreapta si invers.

Concluzia, noi cei care suntem atenti, o stim deja.

O injectie de lichiditate fix inainte ca activitatea guvernului american sa fie paralizata.

E foarte definitoriu pentru modul de lucru si ascunde, sub pres, o realitate pe care mai-marii americani vor cu tot dinadinsul sa nu se vada: sistemul economic la nivel global a fost belit definitiv de momentul in care dolarul a fost depegged de aur.

O stagnare a natalitatii si a productivitatii face imposibila cresterea economica, dar fara crestere economica, acest castel de nisip care are in centru dolarul, se prabuseste. Dar puterea data de dolar mentine Statele Unite in pozitia de lider a lumii.

Si atunci cum se poate stimula cresterea economica daca natural prin natalitate si productivitate nu functioneaza?

Leverage. Printr-o magie constanta a bancii centrale si prin scaderea dobanzilor se pompeaza lichiditate pentru a se simula iluzia avutiei.

Cea mai vizibila unitate de masura a acestei avutii inchipuite?

Stock market-ul unde pretul actiunilor tot creste pe masura ce masa monetara creste.

Ce fac oamenii care se simt mai bogati? Achizitoneaza bunuri si servicii, stimuland astfel economia.

Hai sa luam un exemplu.

Sa presupunem ca John a cumparat o casa la inceputul anilor '90 si banca i-a imprumutat 100% din valoarea de achizitie. John voia sa cheltuiasca aproximativ 1.000 de dolari pe luna pentru ipoteca si, avand in vedere ca dobanzile la ipoteci pe 30 de ani erau de 10%, asta insemna ca putea cumpara o casa de aproximativ 120.000 de dolari.

Acum, sarim in 2021. John inca vrea sa cheltuiasca 1.000 de dolari pe luna pentru ratele ipotecii, dar acum dobanda pe 30 de ani este sub 3%! Acum isi poate „permite” o casa in valoare de 240.000 de dolari: dublul pretului initial.

Asta este efectul asupra averii lui John: el, fiind proprietarul anterior care a platit 120.000 de dolari pe casa, acum se simte „mai bogat” deoarece casa lui valoreaza aproape dublu, iar noul cumparator si-o poate permite datorita dobanzilor mai mici.

Din pix, in timp 🙂

Si asa arata un grafic relevant ce poate avea titlul “Lumea pe datorie”. Marile puteri ale lumii cu datorii atat de mari incat este evident pentru oricine ca nu si le vor mai putea plati vreodata:

Cat va mai dura jocul? Nimeni nu stie, dar ce devine tot mai clar este ca prin achizitia agresiva de aur, cele mai puternice tari ale lumii se asteapta la vremuri tulburi.

Fix mediul in care si bitcoinul s-ar putea dovedi acel “safety raft".

2Y Yield - 4.25%, stabil. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

10Y Yield - 4.50%, stabil. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

Sigur ca ne-am bucura sa fie dobanzile mai mici, dar in actualul context, dobanzi stabile la 10Y & 2Y sunt bullish news.

Se golesc cu rapiditate buzunarele. Cash level-ul nu a mai fost atat de scazut de foarte mult timp. Toate panzele sus:

Cei mai activi jucatori, bad news if you ask me, sunt retail-ul:

Lucru si mai vizibil aici:

Sentimentul din piata se poate schimba insa foarte repede iar ultimul exemplu in acest sens e DeepSeek. Ce a bagat stock market-ul american sub pat, a generat in contrapartida un val de entuziasm pe bursa din China, mai ales pentru sectorul tech:

Daca planul lui Trump este intr-adevar inchiderea frontului cu Rusia pentru a se putea concentra pe relatia cu China (eu am indoieli), “razboiul” va fi unul extrem de interesant de urmarit. Bine, e mai cool sa te uiti la ceva care se intampla la mii de kilometri distanta de propria ta casa.

Portofoliul meu

  • BTC - 56%
  • ETH - 20%
  • SOL - 14%
  • Stable - 6%
  • Alts - 4%

Nicio miscare majora.

In Incheiere

In vremuri de incertitudine exista o corelatie tot mai mare intre stocks si bitcoin:

Iar unul din elementele care a generat confuzie, vestitele “tarife”, incep sa fie descifrate din punct de vedere a impactului asupra inflatiei. Deocamdata, a fost mult zgomot pentru un impact asupra core inflation-ului estimat la +0.05%. Mai mult, punerea pe masa a ideei de “reciprocal tariffs” e de fapt un semn de “open to negotiate".

Si tarifele mai mici avantajeaza, in acest moment, pe mai toti actorii importanti.

Iar apropo de lumea pe datorie, va las cu un quote:

“Their debt is your problem until you own bitcoin. The moment you own bitcoin, their debt is your greatest asset.”

Ceea ce, tradus, inseamna ca cele mai bune vremuri pentru bitcoin ar putea coincide cu cele mai nasoale evenimente geopolitice ale generatiei noastre.

Win some, lose some.

No retreat, no surrender.
Vlad


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...