Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Viitorul s-a scris deja.
- Matei vorbeste despre bounce-ul iminent.
- Market Update
Maine, 27 februarie, ne auzim LIVE cu Matei la ora 18:00 pentru Market Update :) Crypto, spice and everything nice
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
2 grafice care imi plac
1. BTC
De ce imi place: Pentru ca unul din lucrurile cele mai simple pe care piata le face este sa testeze rezilienta investitorilor.
Caderea din crypto trebuie pusa in contextul in care piata de stocks a avut 3 zile rosii consecutive si a pierdut din nou 50 Daily Moving Average. Urmarea?
Potential impact asupra pietei: Extreme fear-ul din stocks nu poate coincide cu exuberanta in crypto.
Cu cat bitcoinul devine un asset tot mai institutional (vezi declaratiile celor de la Citadel care vor si ei sa intre-n hora) cu atat corelatia cu ce se intampla in zona de stocks va creste.
De unde si necesitatea ca investitorii din crypto sa inteleaga mai mult macro pentru a se putea pozitiona.
2. OTHERS (Minus USDT si USDC)
De ce imi place: Recunosc ca nu imi place. Ma intriga. Alts-urile din afara top 10 au facut nu doar un retracement complet, dar si un double bottom. Asta ma face bullish. Ce ma face bearish e ca lumea iar s-a ingramadit la cumparat alts-uri, semn ca inca nu s-a capitulat.
Potential impact asupra pietei: E bine ca exista acest double bottom, dar ultra diluarea prin aparitia a zeci de milioane de meme coins si alte nebunii ma face sceptic cu privire la un posibil altcoin season efervescent. Dar urmarim cu atentie 🙂
Daca sunteti in WTF mode, o sa incep prin a va spune ca unul din motivele pentru care trecem prin aceasta perioada este…tot TRUMP. Gallup a facut de curand traditionalul lor sondaj iar approval rating-ul pentru DT in ceea ce priveste masurile economice este la 42%.
Ca sa aveti un baseline, este cel mai scazut nivel inregistrat de un presedinte la o luna de cand si-a preluat mandatul. Biden a avut 54%, Obama - 59%, Bush - 53% iar Clinton - 45%.
Si nu e doar despre masurile care par haotice si declaratiile care apoi nu sunt aliniate cu masurile (vezi inclusiv modul in care a negociat prin declaratii publice cu ucrainienii pentru metalele rare) dar e impactat puternic de traiul omului de rand.
Sumarizat, arata asa:
Problema cu politicienii populisti este ca vor spune orice pentru a castiga alegerile. Ulterior, cand realitatea ii loveste in fata si nu pot face lucrurile pe care le-au promis, tot valul de simpatie se transforma initial in nesiguranta, incertitudine apoi in lipsa de rabdare, antipatie si ura.
De asta, istoria nu are prea multe exemple de populisti care au sfarsit bine sau cu care istoria acum, post-factum, e blanda.
Mai ales ca administratia Trump este una plina de tech guys obisnuiti ca realitatea sa se muleze dupa viziunea lor. Clinch-ul dintre noua administratie si establishmentul politic va fi mai interesant decat orice film am vazut pana acum si va fi, totodata, indicatorul cel mai fidel pentru starea pietei.
Azi vom avea si datele pe GDP.
Ce ne dorim? O economie care nu da semne de putere.
De ce?
Pai, o economie care incepe sa gafaie nu mai potenteaza inflatia. Daca asta se intampla, JPow va fi mai tentat sa taie dobanzi si pe fondul lichiditatii tot mai scazute din repo markets, cresc sansele unei noi sesiuni de printing.
Steve Cohen de la Point 72 (unul dintre cei mai respectati oameni de pe Wall Street) se asteapta ca growth-ul sa scada pana la 1.5% in perioada urmatoare.
Bad news pentru economie inseamns, din nou, good news for us.
2Y Yield - 4.11%, in scadere. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.
10Y Yield - 4.31%, stabil. 200 Moving Average la 4.24%. Foarte importanta zona. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.
Ca lucrurile nu merg asa cum isi doreste Trump in zona bonds-urilor este clar din faptul ca a inceput Elon sa puna presiune:
“The bond markets do not currently reflect the savings that I’m confident we can achieve…If you’re shorting bonds, I think you’re on the wrong side of the bet.”
Suna izbitor de asemanator cu ce spunea Eric Trump despre Ethereum 😁
Pe scurt, asa cum am mai tot discutat noi, Trump are nevoie de dobanzi mai mici la bonds si un dolar mai slab. Dobanzi mai mici la 10Y inseamna un mai mare apetit pentru a cumpara imobile -> vant important pentru growth pe termen mediu si lung.
Cand datele economice nu il ajuta, incearca sa creeze o realitate paralela din declaratii si controland narativul. Nu foarte diferit de ceea ce a facut Jerome Powell la inceputurile cresterii inflatiei: “Inflation is transitory”, remember?
Desi pana si noi din Romania puteam vedea ca nu e asa.
Functioneaza impinsul 10Y bonds prin declaratii?
Sigur, pentru ca altfel nu ar mai face-o.
Si de asta Elon e valoros: are o goarna mare care poate amplifica ceea ce Trump spune deja.
Perceptia asupra realitatii, mai ales in era social media, e mai inportanta decat realitatea in sine.
Nu mai reiau ceea ce am scris mai sus, dar mi se par importante cateva aspecte. Indicele Nasdaq nu a mai fost atat de oversold de la inceputul lui septembrie, cand panica din piata a fost foarte asemanatoare cu ceea ce vedem astazi:
O zona foarte importanta este intre 20.000 (200 Daily Moving average) si 20.500 (ultimele doua lows-uri). Ma astept la un bounce, mai ales ca datele economice nu sunt totusi atat de prapastioase. Inca.
Pana si magnificii au ajuns la RSI 32, dar pe graficul de mai jos se poate vedea ce oportunitate buna a fost ultima data cand asta s-a intamplat:
Azi, ceva mai tarziu decat scriu eu acum, vor fi publice earnings-urile de la Nvidia. Pe fondul presiunii pe care Trump o pune pe industria de semiconductori si relatia companiilor din aceasta industrie cu China, ma astept ca bounce-ul de care vorbeam anterior sa fie generat de un moment precum “Nvidia raporteaza foarte bine".
Mai ales ca si $NVDA e in zona 200 Daily Moving Average:
In alta ordine de idei, prietenul nostru Warren sta bine pe cash. A ajuns la 27.5%, cel mai ridicat nivel din ultimii multi ani.
Sigur, cealalta parte a povestii este ca 72.5% este inca investit in piata 🙂
Aceeasi poveste, doua unghiuri diferite.
Portofoliul meu
- BTC - 58%
- ETH - 18%
- SOL - 12%
- Stable - 8%
- Alts - 4%
A crescut stable-ul ca urmare a faptului ca a scazut piata.
In rest, nu am facut nicio miscare pentru ca nu s-a intampla nimic care sa-mi schimbe teza in vreun fel.
In Incheiere
Ultimele zile pot fi definite de interactiunea pe care am avut-o cu o prietena pe aeroportul din Madrid: “Ai vazut ce se intampla in piata? Ai vazut cat a scazut Tesla? Ce crezi? Ar trebui oare sa vand? Sa a scazut indeajuns de mult ca sa mai cumpar?”
Nici nu apucasem sa raspund (oricum nu o ajuta raspunsul meu) ca deja un gand, opus, ii incoltise in minte.
Asta inseamna sa nu ai un plan si asta e sentimentul cel mai nociv pe care un investitor il poate trai.
Din pacate, zilele astea dubioase ar putea continua pentru ca joi vor fi raportate datele pentru Core PCE Index, unitatea de masura preferata a lui JPow cand vine vorba de inflatie. Consensul e o scadere de la 2.8% la 2.6%. Piata a facut pricing in la o scadere fie ea si de 0.1%. O raportare de 2.8% sau mai mult, va arunca in aer risk-on assets.
Dar, personal, cred ca e panica pentru o scurta perioada de timp, inclusiv pentru noi, in crypto. Putem alege sa ne uitam la hack-ul de la Bybit, responsabil de sentimentul pesimist din piata, multi alegand sa play it safe, sau sa facem un pas in spate si sa privim peisajul mai larg.
Cum ar fi cresterea exponentiala a stablecoins care au ajuns sa insumeze 1% din M2 money supply:
Bull markets-urile ne testeaza rabdarea la fel cum bear markets-urile ne testeaza panica si frica.
Cand pretul era la 102k, ne uitam la graficul de mai jos si ne gandeam unde s-ar putea ajunge daca se repeta povestea din ciclurile anterioare. Acum, la 90k pare mai putin probabil, dar e doar o iluzie.
2-3 zile bune si bitcoinul va fi din nou la peste 100k. Ceea ce oricum se va intampla mai devreme sau mai tarziu.
The future is already written.
No retreat, no surrender.
Vlad
BOUNCE
Global
Putine lucruri pot fi mai dezolante pentru investitorii din crypto decat sa vada ca piata traditionala aduce randamente mai bune (chiar si pe timeframe mic, nu discutam termen mediu si lung).
In timp ce structura low timeframe a S&P500 de lower lows si lower highs a fost sparta de un higher high, crypto sufera.
Insa aici, business as usual. Repetam playbook-ul cu 4H EMA la care revenim periodic, loc bun pentru deschiderea long-urilor. Structural, piata americana arata inca bine si va continua sa o faca pana cand S&P500 inchide sub 5870.
Ce este neplacut insa este schimbarea constanta a predictiilor cu privire la scaderea ratei dobanzii pentru acest an. Sunt abia in februarie si deja nu se mai intrevad scaderi din cauza inflatiei care se incapataneaza sa ramana relativ ridicata.
Mare parte din cazul bullish pentru risk-on assets este scaderea dobanzii. Asa cum am facut price in la asta si piata americana a avut cresteri fulminante, o schimbare de sentiment pe termen mediu ar putea face price in la o pauza mult mai lunga decat era initial asteptat.
Bitcoin
Oficial am spart range-ul cel de toate zilele. Din pacate pentru bulls, in partea de jos:
Ne aflam la daily 200 EMA care de exact doi ani ne tine suport pentru bull run. Aici cred ca se da lupta adevarata.
Nu este neobisnuit sa avem multiple spike-uri sub el, insa vrem sa vede recuperari rapide pentru a oferi un calificativ mare sanatatii bull run-ului.
Cred ca vremea sa fim bearish a fost acum 1-2 luni. In momentul de fata, indicatorii de risk-reward sunt inclinati catre cei care cauta pozitii long. Inca o data, un setup ce are invalidarea aproape de punctul de intrare.
Trebuie insa sa fim realisti: cel mai bun caz acum este ca aceasta coborare sub $92.000 sa fie un fakeout si sa revenim la mijlocul range-ului. Cat timp nu recapatam nivelul $92.000, nu exista motive serioase pentru a fi bullish.
Altcoins
Daca ati urmarit postarile de pe X, videoclipurile si articolele din sfera crypto ati tras probabil urmatoarea concluzie: cel mai mare engagement este pentru postarile bullish.
Asta pentru ca ele ofera sperante oamenilor despre cele mai optimiste scenarii posibile care le-ar readuce o parte din valoarea portofoliului de acum 1-2-6 luni.
Aici insa scopul nu este sa facem engagement farming. Ci sa oferim viziuni cat mai clare asupra pietei. Asa reusim si sa fim printre primii care identifica trendurile si sa pivotam la momentele oportune.
So let’s rip off the bandaid.
Evaluarile altcoins/btc au intrat in pamant din cauza presiunii incredibile a vanzatorilor. Virtual nimeni nu se astepta la o asemenea reactie.
Cu exceptia SUI mai exista probabil doar o mana de alte altcoins care sa nu fi fost absolut distruse in acest raport in ultimele luni.
Inclusiv cei mai performanti tokeni din ultimul an au momentan aceeasi soarta.
Cred ca inca este prea devreme sa incercam sa gasim castigatorii inevitabilului bounce. Stiu totusi ca pentru cei cu dry powder vor fi in curand niste oportunitati bune de long pe termen scurt.
Experimental
Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.
Suntem deja cu 40% sub unde mi-am vandut toata Solana si astept sa aloc o parte din suma pentru cumparare.
Folosesc pentru moment futures cu leverage 3x pentru a seta usor punctele de stop loss (cu trailing stop ulterior).
Toate fondurile folosite reprezinta 10% din totalul portofoliului si e tinut pe CEX-uri pentru lichiditate.
Am deschis un long pe ENA la 0.43, cu target initial la 0.46 si stop loss la 0.39.
Restul de 90% este parcat in vault-ul de market making de la Hyperliquid.
Portfolio allocation
- 90% USDC in Hyperliquid
- 10% ENA
Life is short. Go long.
Matei