TCI PRO #179 - Planul lui Trump.


Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump.
  • Matei discuta cand va cumpara crypto iar.
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

2 grafice care imi plac

1. BTC

De ce imi place: Bullish Divergence pe daily in RSI oversold. Din punct de vedere tehnic e locul perfect de facut bottom chiar daca 200 Moving Average va juca rol de rezistenta. La cat a scazut pretul oricum vom avea mai multe zona problematice pana cand vom reveni la 100k. In plus, volumul e in scadere, ceea ce e bine. Selling pressure-ul se estompeaza.

Potential impact asupra pietei: Din alta perspectiva, aproape ca nu conteaza analiza tehnica atat timp cat piata este dominata de narativul pe care Trump vrea sa il impinga (mai multe, mai jos). Ce stim destul sigur este ca in actualul context, bitcoin dominance va continua sa creasca.

2. S&P 500

De ce imi place: Un asemenea trend ascendent are nevoie de momente de respiro. Acum cand corelatia intre stock market si crypto este la all-time high, urmarim cu atentie evolutia S&P 500 in preajma nivelurilor importante: 5700 si 5300. Sub 5200-5300 situatia devine putin mai dificila.

Potential impact asupra pietei: E o miscare sistemica. Putine stocks vor face outperform la S&P 500. Pana acum, Nvidia e una dintre aceste companii. Imi e greu sa imi imaginez un scenariu care crypto incepe sa creasca fara ca in prealabil sa se redreseze sentimentul pe equities.

Ca sa sumarizez, secventa de semnale la care sunt atent: Ceva tech/AI stocks, Stocks, apoi bitcoin si apoi alts.

Asistam la o demostratie de forta din partea lui Trump. Ca de obicei, el transmite toata informatia doar ca in interviuri si momente diferite. Un semnal important a fost “nimic nu poate creste atat timp cat dobanzile sunt la nivelul celor de acum".

Jerome Powell a raspuns lasandu-le neatinse, motivand, pe buna dreptate ca atat inflatia (crescuta) cat si somajul (scazut) nu justifica o scadere a dobanzilor.

Somajul a crescut intre timp la 4.1% iar cresterea salariilor a scazut la 0.3% month-over-month. Chiar si asa, Jpow pare neinduplecat.

Mingea venita inapoi in terenul lui Trump a fost pocnita violent peste fileu: vrei cifre nasoale? Ti le dau eu. Asa au inceput declaratiile in cascada ale presedintelui: de la “nu exclud o recesiune” pana la directii clare cu privire la impactul tarifelor asupra cresterii economice sau “We are interested in MainStreet not WallStreet".

Pe scurt, Trump il face pe Jpow din narativ si declaratii.
Cand spui ca nu excluzi o recesiune, mesajul din subtext transmis oamenilor este: ati face bine sa nu cheltuiti tot ce produceti. Daca are efect, asta conduce la incetinirea economiei si implicit scaderea inflatiei.

Statele Unite mai au o problema: datoria publica. 7 trilioane trebuie platite in urmatoarele 6 luni iar daca asta nu se va intampla (evident), se ajunge la refinantare. Intrebarea care urmeaza este: la ce dobanda se va face aceasta refinantare? Lui Trump nu ii surade sa o faca la 4.35% cat e 10y bonds la momentul cand scriu newsletter-ul.

Cum dai dobanzile in jos la bonds? Prin cresterea apetitului la cumparatori?

Cum faci asta? Sugerezi incertitudine…sau chiar o generezi o fugarind investitorii din zona risky (a se citi stocks) spre safe-area (a se citi bonds).

Si, concomitent, mai obtii ceva: un dolar ieftin.

DXY a ajuns de la 110 la 103 in doar cateva saptamani.

Cu o bila lovesti toate popicele, doar ca pariul este unul extrem de riscant intrucat Statele Unite nu sunt singure pe lume. Intre timp au crescut 10y bonds in Japonia, China se pregateste sa faca easing, Europa revine la viata prin anuntul cu investitiile din aparare, etc.

Si ca veni vorba de easing, tot la asta vor ajunge si americanii doar ca nu o pot face cu inflatia la peste 3% si cu dobanzile la actualul nivel.

De asta Trump a schimbat toti titularii odata cu al doilea mandat.

Daca administratia lui a fost plina de birocrati si specialisti intre 2016 si 2020, acum gasim hedge fund managers, VCs sau tech people. De ce? Pentru ca ai nevoie de oameni cu apetit pentru risc atunci cand faci echilibristica pe scena lumii.

Nu putem decat sa le tinem pumnii stransi. Portofoliile noastre depind de experimentele lor.

2Y Yield - 3.99%, stagnare. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

10Y Yield - 4.33%, usoara crestere. 200 Moving Average la 4.24%. Foarte importanta zona. Sentiment pentru risk assets: neutru-bullish.

Ce se intampla in zona bonds-urilor e bullish pentru stocks, dar asta nu mai conteaza cand presedintele pare hotarat sa bage stock market-ul in debara pentru a-si atinge obiectivul: dobanzi mai mici.

Va reamintesc ca dobanzi mai mici = collateral prices mai mari, ceea ce inseamna cresterea lichiditatii din piata, munitie pentru cresterea economica.

Tesla a scazut 60% nu doar pentru ca Elon e in preajma lui Trump. Shipments-urile de la fabrica din Shanghai au scazut cu 49% atingand cel mai scazut nivel din 2022 incoace. La fel, vanzarile de Tesla in Germania au scazut cu 70% in primele doua luni ale anului.

Asumarile politice fatise vin la pachet cu riscuri.

Still… I wouldn't bet against Elon 🙂

NDR Trading Sentiment e la extreme pessimism. In ultimii 30 de ani, indicatorul a stat la nivelul asta doar 27% din timp.

Dar asta s-a tradus intr-un rally de 26%, in medie, anul urmator.

Vesti bune. Sezonalitatea pentru Nasdaq sta sa inceapa si ar putea fi un prim semne de stabilizare:

Un grafic care nu ne ajuta, dar e relevant pentru un truism: datele istorice nu sunt un semnal concludent pentru viitor:

Daca trecem cu bine peste perioada asta, nu am nicio indoiala ca Trump nu va rezista mult timp sa se uita la stocks pe rosu.

Portofoliul meu

  • BTC - 62%
  • ETH - 16%
  • SOL - 10%
  • Stable - 10%
  • Alts - 2%

Rebalansare si cam atat.

In Incheiere

Pare evident ca paradisul promis intarzie sa isi faca simtita prezenta.

Astea sunt momentele cand te feliciti pentru rabdarea de a nu te expune la alts-uri doar pentru ca a avut loc un mini-sezon si nu te-ai putut abtine.

Nimeni nu a prezis ce face acum Trump. Cel putin nimeni din cei pe care ii citesc eu. De asta spun mereu ca trading-ul este mult mai greu de investitul iar investitul fara o teza pe care sa o respecti indiferent ca e soare sau ploaie, te expune la convulsii pe care efectiv nu le poti prezice.

Dar mai rau ca noi va fi lovit americanul de rand, cel pe care administratia Trump il vede principalul vinovat pentru inflatie. In urmatoarele 6 luni se vor taia beneficii din zona sociala precum Medicare ca sa ii blocheze pe cei din low si mid-class sa cheltuiasca.

Concomitent se vor taia taxele pentru companii si cei bogati, se va da drumul la operatiunea “drill baby drill” si alte asemenea masuri pentru ca economie sa ramana in picioare.

Practic, cei bogati vor fi feriti cu conditia sa genereze crestere economica astfel incat o recesiune sa fie evitata.

Odata ce operatiunea se va incheia, va creste masa monetara via printing iar ceea ce vedem in graficul de mai jos mi se pare un scenariu foarte probabil:

Las si comentariul original al autorului:

“Bitcoin moves in the direction of global liquidity 83% of the time in any given 12-month period, which is higher than any other major asset class, making it a strong barometer of liquidity conditions. It’s believed this next pump could last a month but is dependent on how long Global M2 continues to rise.”

Pana atunci, fiti smart money si follow institutions:

“As of March 3rd, retail held 1.69M BTC, while institutions held 16.4M BTC. And notice the deviation around late 2024, when Trump got elected, and as Bitcoin ripped into the $90Ks. Retail has been unloading some of their bags, while the institutions have only continued to buy. In fact, institutional holdings are at an all time high”

In timp ce retail-ul se sperie si vinde, smart money se bucura de bitcoin aruncat in piata la preturi ofertante.

No retreat, no surrender.
Vlad

Pregatirea de impact

Global

Trei saptamani s-au facut de la maximul local al S&P500. De atunci, a scazut 9.5%

Pietei nu ii pica bine ping pongul dintre Trump si toate statele lumii. Toti adversarii au “prins smecheria” si au inceput sa retalieze. Fie cu propriile taxe, fie cu amenintarea vanzarii de obligatiuni americane (Canada).

Lucru care, in ciuda scaderii DXY, creeaza instabilitate si nemultumire. Pe termen scurt, SUA pierde. Dar jocul nu este de asa natura, motiv pentru care asteptam sa vedem efectele cel putin pe termen mediu.

Pana cand S&P500 nu scade sub 5400, nu exista probleme structurale la graficul sau. Chiar si atunci, exista o zona de 200 de puncte (5400-5200) care ne va tine suport, cel putin pe termen scurt.

Bitcoin

Scriam si in newsletter-ul Free de astazi ca Bitcoin nu poate face fata presiunii de vanzare si continua sa scada masiv. In conditiile curente de piata, sa vedem Bitcoin atingand fostul All Time High ($±70.000) cred ca este foarte posibil.

Si, de fapt, cred ca ne-ar face si bine. Abia acolo exista, de fapt, probleme serioase daca pierdem suportul.

Ce-i drept, dupa ce am spart $70.000 in noiembrie, nu am mai revizitat nivelul. Am fost intr-o expansiune foarte brusca, foarte puternica catre $100.000.

Cred ca ne-ar face un foarte mare bine sa revizitam zona. Fara o confirmare a puterii bulls acolo, o sumedenie de alte probleme se creeaza. Si am astept, in general, sa tina.

Chiar pregatesc cash pentru acea zona.

Altcoins

Exista doar doi campioni ai carei putere nu o intelege nimeni cu adevarat: XRP si BNB.

XRP primul la tabla:

Mai sus e graficul saptamanal, unde se vede una dintre cele mai puternice reveniri din intreaga piata. Asta la un proiect cu o capitalizare de piata uriasa. Lucru nu usor de facut intr-o piata ca asta.

Asadar, are coroana pentru urmatorii tokeni care pot sa fuga in conditiile optime.

BNB al doilea:

O poveste similare, care insa prezinta tokenul la rascruce de drumuri. Daca va avea parte de o inchidere sub $533, cred ca ne putem astepta la vremuri proaste.


Desi investitiile de $2 miliarde si presupusele discutii cu World Liberty Fi e clar ca i-au facut bine si au creat cresterea de astazi.

Experimental

Aceasta sectiune nu va contine doar castigurile, ci si pierderile mele. De cele mai multe ori, ratia este de 7-8 pierderi pentru un castig mare. Scopul celui din urma este acopere pierderile si sa genereze un profit multumitor.

Nu o sa mai tranzactionez pana niveluri cheie de suport (considerabil mai jos) nu o sa fie atinse.

Portfolio allocation

100% USDC


Matei


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...

O noua editie din podcastul Mercori!!! (ex-Stakeborg Talks) este saptamana viitoare, pe 25 martie. Invitatii sunt: Kelemen Hunor si Costin Stucan. Biletele rezervate pentru voi sunt aici: https://l.oveit.com/events/embed?id=b6e8ecdfec&theme=1134 In campul “invitation code", e necesar sa puneti: BTC200K pentru a debloca biletele. Va astept! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Planul lui Trump. Matei discuta sedinta FOMC. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de...