TCI PRO #183 - Cine clipeste, pierde.


Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Cine clipeste, pierde.
  • Matei discuta end game-ul tarifelor impuse de Trump si retaliate de China
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

E foarte complicat sa scrii un newsletter despre ce se intampla in vremurile astea pentru ca toate notitele pe care mi le-am facut din lucruri citite in weekend nu mai sunt de actualitate. Probabil ar fi trebuit sa astept si datele de la inflatie de maine si numai dupa sa va scriu.

Totodata, nu va fi niciodata momentul potrivit pentru ca stirile zboara constant asa ca…here we are :)

2 grafice care imi plac

1. SUI/USDT

De ce imi place: SUI este un alt care a avut arcuri puternice in run-ul de anul trecut si pe buna dreptate pentru ca s-au miscat bine din toate punctele de vedere. Inca nu a ajuns oversold pe Daily RSI deci ar mai putea avea cateva guri de apa de luat, dar daca as avea o teza investitionala mai risky si ar trebui sa acumulez alts, un DCA saptamanal de la 1.95 in jos cred ca are un risk/reward destul de bun.

Potential impact asupra pietei: Niciunul; dar ma uit atent daca isi pastreaza edge-ul fata de celelalte layer 1 in materie de price action.

2. SOL/USD

De ce imi place: 200 Moving average weekly e un nivel foarte bun din care sa faci bounce mai ales ca din punct de vedere tehnic, multe lucruri bune s-au intamplat pe Solana in ultimele luni si ani.

Potential impact asupra pietei: Raportul SOL/SUI va fi foarte interesant de urmarit in urmatoarele luni si ani. Mi se pare foarte interesant ca Solana nu a ajuns in weekly oversold RSI levels nici macar in bear market.

De unde plecam: Larry Fink de la BlackRock a spus ieri la Bloomberg “Most CEOs I talk to say we're in a recession right now". Iar Fink, CEO la cel mai mare asset manager din lume si implicit mai puternic decat multi presedinti de stat, nu vorbeste cu orice CEOs.

Ce a spus poate fi interpretat in multe feluri. Daca se refera la deranjul creat in jurul corporate bonds unde investitorii se grabesc sa le vanda, ceva poate crapa in orice moment. Daca si Fink joaca pe-o mana cu Trump pentru a-l impinge pe Jpow sa taie dobanzi, cred ca acesta nu va avea ce sa faca si va scoate foarfecul desi datele existente, cel putin cele care se uita Powell, nu sugereaza o astfel de actiune.

Oricum, devine clar ca amenintarea tarifelor este doar atat…o amenintare, un leverage de negociere. Atat cu alte state cat si cu Powell.

Trump e insa intr-o pozitie interesanta. Daca vrea sa faca deal-uri care sa echilibreze balanta comerciala cu diferite tari, e musai sa fie convingator cand anunta aceste tarife, dar sa comunice indeajuns de bine incat sa nu lase loc de incertitudine. Nu pare sa fie interesat de acest ultim aspect. Scott Bessent, cel care este Secretary of Treasury, i-a sugerat lui DT sa mentioneze constant faptul ca scopul este ajungerea la un deal bun, nu impunerea tarifului in sine. Scopul nu mijlocul, cum ar veni.

Pietele pot primi vesti proaste pe termen scurt, dar intra in fibrilatii cand viitorul este invaluit intr-o pacla groasa.

Maine vom avea si datele pe inflatie iar consensul acum e o scadere de la 2.8% la 2.6%. Orice peste 2.6% ar fi inca un cui batut in talpa nu doar a strategiilor pe care administratia Trump le orchestreaza, dar si a portofoliilor noastre.

Trendingeconomics.com se asteapta chiar la 2.5%. Sunt sceptic, dar am avea nevoie si de niste raze de soare pe vremea asta mohorata.

Mi-a sarit in ochi si graficul asta pentru aur. Bancile centrale cumpara aur de doua ori mai mult decat au facut-o in medie in ultimii 10 ani.

2Y Yield - 3.77%, in scadere. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.

10Y Yield - 4.38%, in scadere. 200 Moving Average la 4.24%. Sentiment pentru risk assets: neutru.

Volatilitatea din zona bonds-urilor a fost extrema in ultimele 3 zile iar unul din motive, identificat de cei de la Zerohedge e faptul ca hedge funds-urile de pe WallStreet opereaza in mod uzual cu 20x leverage iar mediul de acum nu este chiar cel mai propice pentru ele.

Pe 7 aprilie, 10Y bonds era la 3.9%.

2 zile mai tarziu ajungea la 4.5%.

Nu vrei sa fii super expus la piata in momente din astea.

In ciuda faptului ca avem death crosses apropiindu-se in ritm alert atat pentru S&P 500 cat si pentru Nasdaq, Cathie Wood a cumparat Coinbase dip iar ulterior a explicat pe X si de ce:

Sunt de acord cu ea, dar exista si o nuanta. Toate administratiile anterioare care au trecut printr-o recesiune aveau aceleasi tools, daca nu chiar mai vaste, la indemana. Nu e totul sa le ai ci sa stii cand si cum sa le folosesti astfel incat nu sa nu fie prea tarziu ca sa redresezi corabia.

Vorbeam de S&P si Nasdaq mai sus. Nu doar ca vine death cross-ul (am mai discutat despre valoarea mai degraba simbolica a acestui event) dar ambele index-uri au ajuns in minime record de RSI oversold:

Asta se traduce prin: oportunitate majora pentru a intrat in piata DACA investitorii cred ca incertitudinea generata de Trump trece relativ repede si nu da nici in inflatie crescuta, nici in recesiune.

Josh Schiffrin de la Goldman Sachs si-a schimbat bias-ul din bearish in bullish vehiculand argumente asemanatoare:

“It feels terrible at the moment, but I expect this to be a temporary period and prices to be higher in 6-12 months. I think the tails are big in both directions. On one hand there is the chance for a global trade war/recession. On the other, a series of negotiations can lead to lower barriers and a strong surging rebound aided by lower taxes”

Un sector care continua sa mearga bine este AI-ul, unde investitiile au atins un nou record:


Si probabil vor continua avand in vedere oportunitatea asimetrica pe care o ofera pe termen mediu. E adevarat ca vorbim de investitii pre-listare, dar asta poate oferi o imagine pentru cei care vor sa investeasca in AI companies deja listate.

Portofoliul meu:

  • BTC - 60%
  • ETH - 14%
  • SOL - 10%
  • Stable - 15%
  • Alts - 1%

Spuneam unui prieten acum 2 saptamani ca as fi mai linistit cu un portofoliu cu stable la 20%.

Am facut o rebalansare catre un portofoliu cu 15% (deocamdata) in cash pentru ca am avut nevoie de $$$ pentru o investitie personala non-crypto dar si pentru ca simt ca e mai echilibrat in contextul noilor date care ar putea genera o recesiune. Nu pentru ca Trump si-ar dori una, dar economia americana pusa in contextul celei mondiale e un vapor imens extrem de greu de controlat chiar daca pe termen scurt pare usor de manipulat.

In Incheiere:

Campania electorala incepe pentru Trump in aceasta toamna. Modul in care el vrea sa revolutioneze “how America is doing business" are nevoie de o majoritate in ambele camere. E la fel de adevarat ca m-am inselat la inceputul anului cand am spus ca lui Trump o sa ii pese de primele 100 de zile ale mandatului.

I-a pasat, dar nu in sensul in care credeam eu 🙂

Urmatoarele saptamani sunt decisive pentru a vedea raspunsul partenerilor la tacticile de negociere prin tarife. Taiwan-ul, evident sicanat si de prezenta Chinei, a miscat repede. Si-au asumat sa cumpere produse din mai multe domenii (armament, agricultura, masinarii industriale) de la americani. Asta echilibreaza balanta economica fara a mai fi nevoie de tarife.

Dar mai important pentru Trump este ce vor face europenii sau chinezii.

Noi nu putem decat sa incercam sa fim cat mai pregatiti. Iar asta inseamna sa citim, sa intelegem si sa ne pozitionam. Pentru ca dincolo de valurile trecatoare ce ramane este extrem de bine rezumat in urmatorul citat:

“Success in investing isn’t about making a lot of money in a short period of time. It’s about earning reasonable returns over very long periods.”

E complicat in perioada asta cand nu numai ca preturile nu ne ajuta, dar evident ca au aparut si atotstiutorii care de luni de zile aveau pregatite tweet-urile ca sa para destepti.

Istoria i-a facut de cacat pe toti care au pariat impotriva bitcoin si crypto in ultimii 15 ani.

No retreat, no surrender.
Vlad

Lumea arde si tarile se joaca trombon

Global

Atrageam atentia acum cateva luni la cat s-a devalorizat euro fata de dolar - undeva la 10% atunci.

De cand a inceput fiesta-ul tarifelor, lucrurile s-au inversat. Daca acum doua luni ma bucuram ca portofoliul meu din crypto are o putere de cumparare cu 10% mai mare in Europa, astazi suntem inapoi la breakeven:

Instabilitatea cauzata de Trump e dusa la extrem. Intreaga planeta este destabilizata din punct de vedere economic si doar cei mai puternici vor ramane in picioare.

Suntem in punctul in care o scadere de 20% pe S&P500, indicator care in mod normal semnifica un bear market, nu face foarte mari ravagii in piata. Atat de bine este inginerita economia zilelor noastre.

Insa, ca la un joc de trombon, cineva minte. Prin definitie, recesiunea este o perioada proasta pentru 95% din oameni si afaceri. China si SUA sunt ultimii doi concurenti, incercand sa se prinda unul pe altul cu minciuna.

Niciuna dintre tari nu poate suporta socul unei recesiuni precum cea care se anunta daca tarifele vor ramane la nivelurile de astazi (adica 50%... peste 50%).

Dar fiecare are proprii asi in maneca pe care asteapta sa-i scoata.

Doar un lucru e sigur: pentru spectatori, oricum se vor intampla lucrurile va fi rau.

Bitcoin:

Same old, same old. Valuri de euforie in piata urmate de sumbra liniste a scaderilor. Bigger picture, urmam acelasi trend:

Avem aceeasi tinta ca si pana acum: $69.000. Nimic nu s-a schimbat fiindca… nimic nu s-a schimbat.

Chiar daca izolam macroeconomia, pretul ne spune suficient de multe. Nu exista cumparatori suficienti in piata.

Si un alt indicator spune o poveste inspaimantatoare…

Pana acum, nu am aut cu adevarat o capitulare. Toate volumele sunt perfect obisnuite pentru ultima jumatate de an, fapt care indica ca nu am avut inca suficiente scaderi in piata incat sa fim aproape de a ne intoarce impotriva trendului.

Avem parte constant de un discount pe Coinbase la pretul BTC fata de Binance, lucru pe care nu il vad schimbandu-se prea curand.

Pe scurt: americanii vand. Si tot ei sunt cei care detin cel mai mult Bitcoin.

Altcoins:

Norocul n-a tinut cu bulls in sfera altcoinurilor (si nici altundeva) si market cap-ul altcoinurilor nu s-a mentinut in zona de suport:

Am setat asadar noi lows, pe masura celor vazute in septembrie 2024. Pare o eternitate de atunci dar adevarul este ca nu a trecut asa de mult timp.

Semnele de strength raman in buzunarele acelorasi tokeni, cu toate ca nu sunt sigur ca merita luata actiune la fiecare bounce.

Daca nu conduce HYPE grupul in timpul cresterilor, o face Ena. Sau Sol. Sau… Fartcoin.

Un singur diferentiator a aparut in ultima perioada, gratie unor stiri cu adevarat pozitive. Maker DAO, care face bani reali si seriosi din investitiile in TBills (a caror dobanda creste constant) a inceput sa faca buybacks.

Astfel, tokenul a prins putin suflu. Dar se afla, bigger picture, in acelasi downtrend de aproape un an de zile.

Singura actiune pe care am luat-o a fost zilele trecute cand am intrat intr-o pozitie long mare pe BTC in timpul ascensiunii spre $88.000, pe care am taiat-o repede si m-am bucurat de profit.

Mai mult de atat e knife catching.

Portfolio allocation:

100% USDC


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Noua Ordine Financiara Matei discutarevenirea bull market-ului. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. BTC/USD De ce imi place: TextBook. Spargere la 200 Moving Average cu volum...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Am vrut Trump, avem Trump. Matei analizeaza formarea superputerii din Est. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Am preferat sa trimit azi newsletterul pentru a vedea ce mai exact a pregatit Trump odata cu...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Magia banilor printati Matei discuta de ce altcoin-urile nu mai pot fi, deocamdata, in competitie cu Bitcoin. Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. 2 grafice care imi plac 1. Lichiditatea M2 De ce imi...