TCI PRO #192 - Conflictul Iran/Israel


Saptamana viitoare luam o pauza de vara, dar revin cu forte proaspete!

Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Conflictul Iran/Israel
  • 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

Peisajul macro e dominat de noul conflict Iran-Israel care, pentru cei mai multi, pare aparut din senin. Un scurt istoric aveti in poza de mai jos:

In realitate, intreaga zona este un vulcan care fierbe.

In facultate am avut un profesor care ne-a spus ca nicio zona din lume nu poate fi inteleasa mai putin ca Orientul Mijlociu. Trebuie sa stai acolo pentru a avea o sansa sa pricepi specificul conflictelor.

Spuneam pe grupul de whatsapp ca am un prieten care lucreaza pentru un fond apropiat de Bessent. Razboaiele sunt momente de maxima tensiune si incertitudine la nivel geopolitic, ceea ce inseamna ca investitorii experimentati isi ajusteaza tacticile in functie de profilul de risk al fiecarui scenariu existent. Mai ales atunci cand razboiul poate avea un impact direct asupra pretului la petrol, element-cheie in economia mondiala.

Scenariul de baza considerat in momentul de fata este capitulare negociata a Iranului, fara interventie militara directa americana. Exista patru scenarii.

Din partea israeliana obiectivul fundamental este dominatia aeriana, distrugerea completa a infrastructurii nucleare (in special situl ultra-fortificat Fordow) si, in subsidiar, provocarea unor fisuri interne in regimul de la Teheran dupa cum am vazut ca deja se incearca.

De cealalta parte, Iranul tinteste mai degraba castig simbolic: lovituri menite sa demonstreze rezistenta, saturarea scutului Iron Dome prin salve simultane si, daca este posibil, generarea de presiune civila asupra factorilor de decizie din Ierusalim. Altfel spus, iranienii incearca sa sperie israelianul de rand inainte ca presiunea asupra regimului lor sa fie atat de mare incat sa trebuiasca sa capituleze. E greu pentru ca evreii au mare rezistenta la sicanele venite dinspre lumea araba. Au crescut practic cu ele.

Cele mai plauzibile scenarii in saptamanile ce vin:

  1. Capitularea preventiva a Iranului inainte ca Fordow sa fie lovit, situatie ce ar tempera conflictul sub presiunea Washingtonului.
  2. Scenariul vazut cel mai probabil in care Israel reuseste sa distruga Fordow pe cont propriu, iar Teheranul renunta ulterior la ambitia nucleara pentru a evita represalii suplimentare.
  3. Intrarea americanilor. Asta implica lovituri americane directe asupra Fordow; escaladarea ar fi vizibila, iar Iranul ar putea raspunde incercand sa faca pagube serioase asupra fluxurilor globale de titei. Blocarea stramtorii Ormuz, zona-cheie pentru comertul cu petrol, este o operatiune extrem de complexa, greu de facut pe silent.
  4. Ultima varianta, cea mai putin probabila, ar fi un breakout nuclear surpriza al Iranului, eveniment ce ar genera in primul rand haos intern. Practic, Iranul sa ajunga putere nucleara militara inainte sa capituleze.

Trump deja a tras primul semnal catre regimul iranian, asta si pentru ca nu are nevoie de inca un layer de complexitate intr-o perioada in care se lupta cu problemele economice din Statele Unite.

In mai, guvernul a atras 22.3 miliarde de dolari din tarife. Cu aproape 6 mai mult decat in aprilie, pentru un total de 67.2 miliarde de la inscaunarea din ianuarie incoace. Asta inseamna ca tarifele sunt undeva la 4% din veniturile federale vs 2% in ultimii ani. Iar asta fara ca sa asistam si la o crestere a inflatiei.

Powell va lasa dobanzile neschimbate, dar presiunea pe el va creste pe masura ce datele continua sa nu ii dea dreptate iar politica lui Trump s-a schimbat din “cutting spending” in “crestere care sa acopere si faptul ca nu putem taia cheltuieli”

Am gasit o comparatie interesanta.

La inceputul lui 2019, Powell devenea dovish si incepea un sir de taieri ale dobanzilor de la 2.25% pana la 1.50%. Core inflation era 0.2% month-over-month (acum e 0.14%) iar somajul era la 3.7% (acum e 4.24%). Basca, acum dobanzile sub 200 de puncte peste nivelul de atunci.

Cat mai poate astepta JPow inainte sa taie?

PPI, asemenea CPI, a venit mai jos decat consensul specialistilor iar comportamentul de consum al oamenilor incepe sa dea semne de oboseala:

Dar si mai clar se vede aici:

Asta in timp ce piata muncii se misca in acelasi sens al incetinirii economice:

Si pentru ca toata lumea de pe Wall Street vede un FED care va deveni dovish dintr-un moment in altul, dolarul e vazut mult mai jos decat nivelul, si asa scazut, unde e acum:

2Y Yield - 3.94%, stabil. Intre 50 si 200 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.

10Y Yield - 4.37%, identic cum acum o saptamana . Sentiment pentru risk assets: neutru.

Voi repeta in fiecare numar aceleasi lucruri ca sa putem urmari ce conteaza:

Daca 10y bond yields scad, e bine pentru noi ->

Discursul lui Jpow va genera volatilitatea in bonds.

Daca va fi hawkish vom vedea 10y la peste 4.5-4.55%.

Daca va fi dovish, acel 200 Moving Average de la 4.3% va fi atacat furibund si prima oprire o vom avea la 4.2%.

Un aspect care ma ingrijoreaza de la o saptamana la alta este ca retail keeps bidding:

Ce ma face o idee mai optimist e ca nu doar retail-ul:

Dar daca ne uitam mai atent la ce cumpara retail-ul, am din nou motive de ingrijorare:

Altfel spus aproape jumatate din volumul existent, 47.4%, merge la penny stocks. Sau, cum a zis Pomp: 1 din fiecare 2 dolari bagati in piata merge spre actiuni care valoreaza mai putin de $1. Not cool.

Petrolul este, asa cum ne putem imagina foarte volatil:

Cu cat iranienii capituleaza mai greu cu atat pretul va continua sa fie ridicat. De aici, cred eu si dorinta lui Trump de a interveni cat de repede, vezi plecarea cu o zi inainte de la intalnirile G7.

Stati cu un ochi pe ETF-ul asta de uraniu si energie nucleara:

Are gap-ul ala de la $90 si este overbought pe seama zvonurilor cu privire la intentia lui Trump de a merge all-in pe energie nucleara, dar este sound din punct de vedere fundamental.

Portofoliul meu

  • BTC - 58%
  • ETH - 18%
  • SOL - 13%
  • Stable - 10%
  • Alts - 1%

Bitcoin stabil peste 200 SMA -> great.

Inca nu e momentul pentru schimbari majore.

In Incheiere

2025 a fost un an plin de evenimente imposibil de prevazut. Aproape in fiecare luna am avut parte de cate un ceva care a agitat pietele si care nu fusese priced in.

Personal, cred ca Trump are dreptate si s-ar putea sa nu mai avem mare inflatie cu exceptia celei care e lagging. Asta inseamna ca in lunile urmatoare inclusiv Core CPI ar putea sa permita nu doar lui Powell sa taie, dar si lui Trump sa stimuleze economia prin multiplele masuri pe care le are la indemana. Deja am vazut One Big, Beautiful Bill si asteptam taierile de taxe care, fie vorba intre noi, sunt deja mult mai favorabile decat ce a existat prin America de-alungul vremii.

Par example:

Raman optimist pentru lunile care urmeaza, dar cu aceleasi asteriscuri: in lipsa unor evenimente neprevazute. Evenimente care, daca nu inceteaza sa apara, probabil devin the new normal. Iar asta inseamna hedge-uri de risk mai mari.

No retreat, no surrender.
Vlad

Grafice importante pentru portofoliul nostru

1. BTC.D

Cine isi inchipuie ca alts-uri vor bate Bitcoinul in vremuri de restriste si incertitudine este un optimist incurabil. In momentul de fata e de dorit o crestere rapida a bitcoinului si implicit a dominantei pentru a exista profituri care ulterior sa fie mutate in alts.

2. ETH.D

Stabil, dar in actualul context stabil inseamna OK. Imi place consolidarea asta de la 9-10%

3. EGLD

Spuneam acum cateva saptamani: “Ca sa nu vedem o retestare a trendline-ului undeva pe la $14.5 si apoi $12, support-ul de la 17 dolari trebuie sa tina”

Update:

Support-ul nu a tinut si am ajuns la $13.5.

Cred ca urmeaza si $12 unde e make or break.

La inchidere all-time high vs BTC, 1 EGLD era 80.000 de satoshi. Azi e 1300.

Spus altfel, daca aveai 100 EGLD atunci era echivalentul 0.8 BTC. Acum este echivalentul a 0.013.

Daca pastrai BTC-ul de atunci il schimbai acum in dolari ai avea in jur de $84000

Daca schimbi BTC-ul de acum ai $1365.

Alt hodling e painful.

4. Hedera

Graficul arata ca dracu, dar e un alt bine infipt in establishmentul american si cu sanse decente de a avea ETF anul asta.

Pe data viitoare!

“The essence of investment management is the management of risks, not the management of returns.” - Benjamin Graham


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Bitcoin la un milion deja s-a intamplat. 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Tocmai au fost facute publice datele CPI pentru luna mai. 2.4% inflatie in...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Wen brrr? 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. tl;dr: Sanse mici de recesiune Duelul Trump/Powell continua Scenariul, nu improbabil, al unui megabull run Daca...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Elon! Si la gara! 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Elon si-a facut bagajele si a decretat ca taierea costurilor se dovedeste a fi un obiectiv mult mai...