Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Noua Ordine Financiara
- Matei discutarevenirea bull market-ului.
- Market Update-ul il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
2 grafice care imi plac
1. BTC/USD
De ce imi place: TextBook. Spargere la 200 Moving Average cu volum care trece si prin rezistenta de la $90.000. Pe Weekly avem 3 atingeri la 50 Moving Average, un MA cunoscut ca fiind extrem de important in bull markets.
Potential impact asupra pietei: Atat timp cat nu se intampla o noua tumba din partea mai-marilor lumii, piata crypto are toate fundamentele sa continue traiectoria ascendenta. De urmarit evolutia bitcoin dominance in urmatoarele 2-3 zile. Se grabeste retail-ul iarasi la memes or not?
2. SUI/USD
De ce imi place: Ziceam saptamana trecuta ca un DCA saptamana de la 1.95 in jos se va dovedi o alegere foarte buna. Not for long. O noua confirmare ca SUI este un cal vioi in acest bull market. Din experienta, cine pleaca puternic de pe loc dupa primul retracement major, continua sa faca outperform si ulterior.
Potential impact asupra pietei: Daca cineva nu are alts in portofoliu si vrea sa isi ia acum, SUI este probabil cel mai safe bet din punct de vedere al risk/reward.
Cel mai important eveniment recent, din punctul meu de vedere, a fost discursul lui Scott Bessent de la Institutul International de Finante. Acolo, cel care joaca un rol-cheie din pozitia de Treasury Secretary, a transmis cateva mesaje importante la care Wall Street-ul sigur a fost atent:
- “America first doesn't mean America alone". Un fel de “luati-l in serios pe Trump cand va amenintat, dar nu ATAT de in serios".
- Apropo de tarife, cu tot mai multe state se apropie de încheierea unui deal
- IMF si Banca Mondiala ar trebui sa nu mai faca jocurile Chinei si nici sa mai finanteze politici woke la nivel global. Muhaha!
Lucruri de bun-simt. De altfel, Bessent pare sa fie mai-mereu pansamentul perfect pus dupa iesirile publice ale lui Trump.
Nu am apucat sa vorbesc despre inflatie odata cu pauza din saptamana Pastelui, dar groso modo, ce conteaza este ca target-ul de 2% e la hitting distance. Inclusiv core-ul a aratat foarte bine:
SuperCore-ul, inflatia pe services din care sunt scoase energia, mancarea si housing-ul a scazut cu 0.24% cel mai scazut nivel din mai 2020.
In contextul in care Trump va continua sa fie greu de citit si inteles (vezi ultimele miscari legate de China si Jpow) cred ca si previziunile vor alterna constant intre “creste inflatia din cauza tarifelor” si “recesiunea este in carti" fix din cauza tarifelor.
Pentru mine, cel mai clar semn ca Trump isi va tempera efervescenta a fost cand o suita de oameni respectati de pe Wall Street au inceput sa-l urecheasca. Ultimul pe lista fiind Jamie Dimon.
Un alt semn ca miscarile sunt tectonice si nu doar episodice e dat de cantitatea de aur pe care toti jucatorii importanti ai lumii o strang:
Mai precis, ce atrage atentia nu e cantitatea cat spike-ul. Ala, apropo de signal vs noise, daca ne uitam atent, este mai mare decat ceea ce am avut cand s-a declansat pandemia si panica era cuvantul de ordine.
Mi-a placut si afirmatia asta:
"The scale of the movement of physical gold over the last few months will be recognized in retrospect as the most obvious leading indicator that a tectonic shift in the global monetary order was imminent."
JPMorgan vede aurul la $4000 peste un an, practic o crestere de inca 15% desi pe weekly e overbought de aproape 2 luni:
“Tariff-driven recession and stagflation risks are forecasted to continue to supercharge gold’s structural bull run. We now see gold prices above $4,000/oz by 2Q26.”
In plus, chinezii cumpara semnificativ mai mult aur decat anunta:
Ceea ce, ma rog, nu poate avea darul de a ne uimi.
Apropo de tarife si de seriozitatea cu care s-a dorit ca acestea sa fie aplicate, la un moment dat cuiva nu ii ieseau calcule. Practic, nu intelegeau cum, urmand formula data de administratia Trump s-a ajuns la cifrele finale per tara. Asta cand un economist istet, James Surowiecki a facut reverse engineering la formula din spatele lor si nu avea niciun sens. Un altul, Rohit Krishnan, a “discutat” cu cele mai importante modele AI si a descoperit ca toate ar fi sugerat cifrele la care a ajuns administratia Trump, dar independent de formula sugerata :))
Si de fapt formula putea fi sintetizata in:
"They're simply dividing the trade deficit we have with a country with our imports from that country, or using 10 percent, whichever is greater."
2Y Yield - 3.79%, in scadere. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.
10Y Yield - 4.31%, in scadere. 200 Moving Average la 4.24%. Sentiment pentru risk assets: neutru.
Nu prea multe de vazut aici. Dupa o saptamana agitata, am avut parte de doua, relativ linistite.
Uite asa Trump ne invata sa apreciam frumusetea intamplatului de nimic.
Cel mai interesant grafic peste care am dat in ultima saptamana, si care ne intereseaza si pe noi, este urmatorul:
Dintr-un motiv sau altul, luni s-a creat un hau intre evolutia S&P 500 si bitcoin. Am mai vazut asta, cineva, undeva a apasat un buton. O crestere de $9500 in 3 zile e mult. 381 de milioane de dolari net inflows pe BTC ETFs luni si aproape 1 miliard marti.
Pasul in spate pe care l-a facut Trump in discutiile cu chinezii a mai calmat si bursa, mai ales pe cei care au legatura, sub o forma sau alta, cu China:
Apropo de nimic, mi-a sarit acum in ochi ca o evolutie interesanta a pretului are AMD-ul:
Portofoliul meu
- BTC - 61%
- ETH - 14%
- SOL - 11%
- Stable - 13%
- Alts - 1%
Astept o confirmare a ramanerii bitcoinului peste 200 moving average inainte de a face miscari.
In Incheiere
Scott Bessent, ca tot am adus vorba de el, a avut o declaratie interesanta pe 3 aprilie 2024, cu mult inainte de alegeri si de a fi Treasury Secretary:
“In the next few years, we are going to have some kind of grand economic reordering. Something equivalent to a new Bretton Woods. There’s a very good chance that happens in the next 4 years and I’d like to be a part of it.”
Greu de crezut ca asta se poate face fara zguduieli majore, proteste din partea celor implicati si care isi doresc stabilitate, institutii financiare, etc. De altfel, asta e de fapt “adevaratul” soft-landing pe care administratia Trump va trebui sa il inginereasca.
In final, va las cu singurul grafic care conteaza cu adevarat, daca este sa il ascultam pe Raoul Pal. Lichiditatea si cum vine bitcoinul din spate, apropo si de intrebarile pe care mi le-ati adresat azi pe grupul de whatsapp:
No retreat, no surrender.
Vlad
Nimeni nu scapa din caruselul crypto
Global
Incet… dar nesigur. Asa se misca in ultima perioada bursa americana care da semne importante de viata dupa caderea brusca a lunilor trecute.
Desi S&P500 nu a reusit sa faca inca un higher high relevant, este pe drumul potrivit de a o face. Lumea finantelor a inteles mai bine jocul lui Trump in legatura cu China.
Exista in acelasi timp variabila critica a dolarului. Ajuns la 98 de puncte zilele trecute, DXY ridica primul steag de avertizare asupra situatiei.
Trump il preseaza pe Powell sa reduca dobanda de referinta si DXY scade de parca asta deja s-ar intampla. Euro este deja cu 14 procente deasupra dolarului si inflatia ramane o problema importanta.
Chiar si in fata presiunilor, Powell nu indica deocamdata ca ar lua in considerare sa devieze de la mandatul sau apolitic. Discursul sau ramane relativ convingator pentru economie si face ce trebuie ca sa mentinem linia de plutire in aceasta perioada fragila.
Daca tarifele vor ramane un subiect major in anii ce vor urma, puterea acestora este mai degraba inflationista pe tari (in speta, America de Nord). Lucru care este contrar nevoilor noastre curente.
Daca ele nu vor fi ridicate sau scazute, o potentiala scadere a dobanzii de referinta in SUA ar putea declansa un caz de hiperinflatie. Din care nu te poti opri decat prabusindu-te.
Bitcoin
Ce zile extraordinare pentru crypto! Cu BTC facand primul si cel mai important pas in revenire, piata a recapatat viata in doar doua saptamani.
Avem oficial un higher high pe timeframe de 4H pe Bitcoin - si chiar mai mult de atat. Am intrecut pragul de $92.000 care servea drept rezistenta.
Este de asteptat un pullback aici, pe care as fi incantat sa-l vad oprindu-se in zona de $92.000 - $90.000. Asta ar denota putere de partea cumparatorilor si energia necesara de a continua impulsul exploziv catre ATH.
Atentie la urmatoarea relatie: Bitcoin si aurul au cresteri record in ultima perioada (cateva saptamani). Asta in timp ce activele mai riscante, precum altcoinurile, nu reusesc sa faca fata.
Asa arata dominanta Bitcoin, in continua crestere:
Altcoins
Recunosc ca sunt complet sidelined pentru aceste cresteri. M-au luat prin surprindere si nu am un plan clar de a reintra in piata, asa ca am pierdut procente bune de potential profit.
Exista multi castigatori care se afla acum in zona de overbought, unele chiar avand recorduri. Dar asta nu inseamna ca nu pot continua sa creasca la fel de frumos.
SUI este unul dintre exemplele acestea, cu un chart pur si simplu vertical:
Si HYPE se afla in aceeasi situatie:
Nici SOL nu s-a lasat mai prejos si a reintrat in range-ul alterior:
Toate arata bine pentru long term. Insa niciunul la fel de bine ca Bitcoin.
Portfolio allocation
100% USDC