Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Good times!
- Mateiutzu e in vacanta 🏝️🍹⛱️
- Market Update-ul il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
2 grafice care imi plac
1. ETH
De ce imi place: Pretul care sta pe sarma 50 Moving Average Daily imi aminteste foarte bine de perioada 12-18 aprilie de la bitcoin. Ulterior, in 2 zile pretul a erupt de la $85.000 la $95.000, spargand si 200 Moving Average. Daca ar fi sa urmeze pattern-ul, ETH ar trebui sa ajunga pe la $2800. Hard sell, right? :) Poate ne surprinde.
Potential impact asupra pietei: Exista totusi o serie de semnale pozitive. Pectra va fi live azi. Rezumat, upgrade-ul va ridica limita pentru validatori, va dubla capacitatea pentru layer 2s si vom avea account abstraction, wallet-urile devenind astfel mult mai friendly. Am trecut de varsta la care speram ca pretul sa creasca dupa anunturi tehnice, dar stiu ca astfel de evenimente pot fi folosite ca decoy pentru niste baieti destepti care sa faca un squeeze.
2. PEPE/USDT
De ce imi place: Pentru ca are acelasi pattern ca la ETH si pentru ca memecoins s-au incapatanat sa fure constant startul alts-urilor. Daca vom avea o succesiune de evenimente fericite la nivel macro, despre care voi vorbi imediat, pregatiti rachetele.
Potential impact asupra pietei: Probabil si celelalte memes mari vor creste, dar setupul cel mai interesant si risk/rewardul cel mai bun eu il vad la PEPE.
De la o saptamana la alta o sa avem aproximativ aceiasi actori. Am stat in dubii daca sa trimit newsletter-ul azi sau mai bine sa astept pana maine ca sa prind si ce va spune JPow.
Jobs Report: 177.000 new jobs desi se asteptau 138.000 -> not wow pentru noi; dar numarul a fost ajustat in jos cu 58.000 pentru lunile anterioare. Better.
Ce stim sigur: nu creste dobanzile acum. Inca ii este frica de impactul tarifelor. Inflatia e ok-ish pe datele existente, vedem ce vine saptamana viitoare; somajul e in zona 4.2%. Din toate deduc ca discursul va fi dovish. Ba chiar extrem de dovish si va deschide portile pentru o taiere luna viitoare, un dolar mai slab si risk-on mode.
Scott Bessent cel despre care spuneam saptamana trecuta ca este vocea ratiunii in administratia Trump a avut o declaratie lamuritoare apropo de cifrele raportate pentru GDP:
“The entirety of our economic history can be distilled in just five words: Up and to the right.”
Rigged game, dar veste bună pentru noi, invedtitorii.
Peste 6 zile vom avea noile date pentru CPI, inflatia traditionala ca sa-i zic asa. Cu ultimele ocazii, de fiecare data cifrele oficiale au fost sub cele la care investitorii se asteptau. O stagnare la 2.4% ar fi vestea buna de care avem nevoie pentru ca saptamana viitoare, bitcoinul sa ajunga la $100.000.
Apropo de dolar slab si impactul pe care il are asupra peisajului macro, exista o corelatie perfecta intre un dolar mai slab si cresterea pretului la aur, anul acesta:
La modul ideal, vrem ca bitcoinul sa urmeze acelasi traseu si sa valideze, macar in parte, faptul ca este un store of value in vremuri incerte. Ca in alea certe vrem volatilitate si toata lumea e un geniu.
Daca ne uitam la urmatoarele cateva luni, in ciuda celor pe care Cristian Sima mi le-a spus la podcastul care va fi live duminica de la ora 20.00, eu sunt mai degraba optimist. Treasury-ul are 600 de miliarde de dolari de cheltuit, mult mai mult decat era preconizat, ceea ce inseamna ca discutiile despre debt ceiling se vor extinde pana in august-septembrie.
Timp pentru ca Bessent sa incerce sa aranjeze toate piesele de domino pentru a doua jumatate a anului, cea in care are multe de indreptat pentru a-si atinge obiectivele mentionate in deja-celebrul plan 3-3-3: 3% real GDP growth, 3 milioane de barili pe zi si maxim 3% deficit anual.
Ca sa reuseasca asta va avea nevoie, cel mai probabil, de semnificativ mai multe lichiditate in piata, lichiditate pe care spera sa o obtina prin programul de bond buyback. Initial asta era un shuffle prin care inlocuiau 10y bonds mai putin lichide cu altele tot de 10y dar lichide. Aici s-ar putea inregistra o premiera: cele vechi sa fie inlocuite cu unele noi, dar pe durata mai scurta.
Intrebarea la care va trebui sa apara si raspunsul este: cine le va cumpara? Daca se gasesc doritori (atentie la stablecoin issuers!) vom avea luni glorioase.
2Y Yield - 3.8%, stabil. Sub 50 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.
10Y Yield - 4.28%, Stabil. . Sentiment pentru risk assets: neutru.
Aici va invit sa urmariti doua semnale foarte importante pentru ca povestea cu bonds devine tot mai complicata daca intri in ea (tocmai trec printr-un curs de bond yields, credeti-ma):
- Daca 10y bond yields scade, e bine pentru noi.
- Daca 2y bond yields e la 3.8% iar dobanzile la 4-4.25%, piata transmite ca dobanzile sunt o idee prea sus. Prin urmare, informatia asta, corelata cu cele cateva date pe care le mentionez mereu la prima sectiune ne ofera o imagine asupra urmatoarelor luni.
Ochii la minge!
S&P 500 arata bine:
O consolidare sanatoasa la peste 50 Moving Average Daily, apropo de “dansul pretului pe sarma” despre care vorbeam si la bitcoin si la eth. Cat suntem la mai putin de 5800, tehnic e un higher low si corectia ar putea continua.
Nasdaq arata o idee mai bine, ca de obicei, dar are rezistenta la 200 Moving Average daily, zona pe care S&P-ul nu a atins-o inca. Teoria e aceeasi ca mai sus cu asteriscul ca un breakout peste 200 SMA ar putea invalida higher low-ul.
Ce mi-a mai sarit in ochi e ca Microsoft are un gap destul de mare de inchis.
Portofoliul meu
- BTC - 60%
- ETH - 17%
- SOL - 11%
- Stable - 11%
- Alts - 1%
Bitcoin stabil peste 200 SMA -> great
ETH/BTC intr-un zona buna, sub 200 SMA care e la 0.02 -> great.
Am schimbat ceva bitcoin in ETH. Povestesc mai multe in market update!
In Incheiere
Desi pietele sunt un mecanism bazat pe cerere si oferta, exista multe momente cand politicul influenteaza puternic intreg jocul. Fie direct prin masuri economice, de exemplu, fie indirect prin fortarea narativului cum e cazul in zilele noastre. Pentru ca asta a inteles Trump ca nimeni altul: cei mai multi dintre investitori desi isi fac temele si au o teza investitionala vand o companie buna, daca li se pare ca factorii decidenti, cum ar fi presedintele, merg intr-o directie gresita.
Asa s-a ajuns la o corelatie aproape perfecta, observata si de Pompliano recent: daca nu iti place Trump esti bearish. Daca iti place -> bullish.
Ce stiu sigur ca e ca, indiferent de narativ sau ce crede Trump, bitcoinul ramane cel mai safe asset in care sa investesti pe termen lung. E imun la tarife, locatia unde te afli, trenduri sau recesiune. Sigur, pretul ii scade, dar valoarea nu. Iar cine crede asta vede intr-o recesiune sau bear market inca un moment in care isi poate spori cantitatea de bitcoin.
Pentru ca spunea bine seful nostru, Alvin Toffler:
“The illiterate of the 21st century will be those who cannot learn, unlearn, and relearn".
No retreat, no surrender.
Vlad