Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Tarifele ne doboara si tot ele ne ridica
- 🆕 O noua sectiune: Grafice importante pentru portofoliul nostru
- Market Update-ul il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
Habemus inflatie. Micuta, eleganta si pe gustul presedintelui cu par valvoi: 2.3%, sub asteptari.
Core CPI ramane la acelasi nivel, 2.8%, cu o crestere month-over-month de 0.2% in loc de 0.3% cat se asteptau investitorii:
Daca va intrebati cum a fost posibil, una din explicatii este pretul petrolului. Pe 2 aprilie, barilul era $72.00. Pe 8, pretul ajunsese la $58.00, dupa ce OPEC a decis cresterea productiei, asta ca sa ne facem o idee de ce e musai ca Trump sa ii tina fericiti pe cei din zona. Bine, si aia se misca repede, vezi avionul cadou in valoare de 400 de milioane de dolari :))
Am cautat in ultima saptamana signal pe subiectul: tarife. Satul fiind de pareri la pareri, am decis sa iau calea care consuma mai mult timp, dar care poate oferi raspunsuri mai originale, mai aproape de adevar.
Peter Thiel, cel despre care se spune ca l-a creat pe JD Vance, nu e disperat dupa atentie. Lucreaza in liniste, in background, cu pistoanele turate la maximum. Atunci cand iese public e pentru ca vrea sa transmita o serie de semnale. In ultimele saptamani a aparut la mai multe podcasturi. Am urmarit patru, dar cel mai important pentru noi e asta.
Incertitudinea din jurul impactului tarifelor a fost principalul motiv al scaderilor de pe bursa americana si crypto. Dupa ce s-au pus pe stop timp de 90 de zile, investitorii au rasuflat aproape usurati pentru ca urmareau ce se intampla in relatia cu China. In ultimele zile s-a calmat si acea zbatere dupa ce ambele tari au realizat ca o escaladare a tarifelor nu ajuta pe nimeni.
Peter Thiel a avut cateva remarci edificatoare: 25% din deficitiul comercial al Statelor Unite este cu China direct. Inca 25% este indirect. Ganditi-va la masini din Germania care sunt facute cu piese din China. Practic americanii isi platesc din greu “dusmanii". Termenul de “dusman” nu e ales intamplator pentru ca Thiel spune punctual ca mutarea fabricilor care fac piesele pentru masinile germane din China in Vietnam rezolva problema asta CHIAR DACA PROPRIU-ZIS DOAR MUTA CU CINE SUA ARE DEFICITUL, NU IL SCADE.
Deci pe scurt, problema americanilor nu e neaparat deficitul comercial in sine ci faptul ca fac chinezii bani pe spatele lor. Ceea ce este adevarat pentru ca in toata perioada asta cu tarifele, zeci de fabrici din China s-au inchis sau au trebuit sa isi dea oameni afara.
E lesne de imaginat ca un stat comunist nu isi permite ca astfel de lucruri sa se afle iar oamenii sa realizeze ca nu doar sistemul gandit de unicul partid tine tara la suprafata ci si banii americanilor. E un leverage play care imi aduce aminte de ce i-a facut CZ lui SBF.
Pe 8 iulie exprima cele 90 de zile de pauza a tarifelor cu celelalte state. Feeling-ul meu este ca se vor inchide foarte multe din deal-urile care conteaza iar asta practic va elimina incertitudinile din piata indiferent de specificitatile acestor deal-uri. Nimeni nu sta sa le inteleaga in detaliu, toata lumea urmareste narativul. Asta a inteles foarte bine Trump.
Nu trebuie sa uitam ca tarifele sunt principalul argument pe care Jpow il flutura pentru a nu taia dobanzile. A spus-o punctual inclusiv despre urmatoarea intalnire care va fi in iunie. Asteptam si iesirea publica de maine, dar eu cred ca se apropie momentul in care va deveni foarte clar cine dintre cei doi greseste iar istoria nu va spune ca a fost vina ambilor in caz ca ceva crapa.
Exagereaza Trump? Sigur.
Asteapta Jpow prea mult si ajunge sa fie mult in spatele taierilor din toata lumea? Si asta pare din ce in ce mai sigur, dar mereu te gandesti ca stie el ceva ce nu stim noi. Sau nu. Ca atunci cand a spus ca inflatia este tranzitorie si acum pare sa i se para ca nu mai pleaca niciodata.
2Y Yield - 4%, in crestere. Intre 50 si 200 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.
10Y Yield - 4.50%, in crestere . Sentiment pentru risk assets: neutru.
Va spuneam data trecuta ca avem doua semnale de urmarit:
- Daca 10y bond yields scade, e bine pentru noi -> Momentan este la rezistenta de 4.5%, de unde a fost respins ultima data:
- Daca 2y bond yields e la 3.8% iar dobanzile la 4-4.25%, piata transmite ca dobanzile sunt o idee prea sus -> Urcarea la 4% practic confirma in parte decizia lui Jpow.
Cu rezerva ca mai sunt date macro importante de anuntat zilele urmatoare, cum ar fi PPI, cred ca ambele yieldsuri vor scadea pana la urmatorul nostru newsletter.
90% din companiile din S&P 500 sunt afectate, sub o forma sau alta, de tarife. Prin urmare, cifrele bune venite pentru inflatie au darul de a fi bullish iar asta se vede in gap-ul de luni:
Daily RSI e la 67, nivel nemaiatins din decembrie 2024.
Si Nasdaq este up 28% de la lows-urile din 7 aprilie.
Am cautat sa vad ce fac investitorii de pe Wall Street si am gasit un raport de la Bank of America cu the most crowded trades:
E clar mai mic entuziasmul pe US Stocks decat era in martie, dar ce mi-a sarit in ochi e long-ul pe AUR. Sper ca nu ati uitat graficul de saptamana trecuta in care vorbeam despre lag-ul pe care bitcoinul il are fata de GOLD. LONG GOLD devine tot mai evident echivalent cu LONG BITCOIN.
Corelatia cu bull market-ul din '96-2001 este aproape perfecta, 97%.
Daca se respecta, vom avea un sfarsit de an si un 2026 bomba 🙂
Portofoliul meu
- BTC - 58%
- ETH - 19%
- SOL - 11%
- Stable - 11%
- Alts - 1%
Bitcoin stabil peste 200 SMA -> great
Am schimbat, cum spuneam saptamana trecuta niste BTC in ETH. Am prins la 0.0185. In prezent e 0.025 si overbought RSI pe daily. Astept sa se calmeze putin si continui DCA-ul din BTC in ETH.
In Incheiere
Voi povesti in market update mai multe, dar traim vremuri de aur in crypto. Doar un exemplu, vin cu restul in update: Meta este in discutii cu mai multe companii importante din zona de infrastructura crypto pentru a baga plati prin stablecoins via facebook, Instagram si Whatsapp.
Asta in timp ce sezonalitatea pe bitcoin arata asa:
Buffett, cel care s-a retras dupa 2-3 vieti in fruntea Berkshire a spus ca este ingrijorat de politica fiscala a Statelor Unite. Are si de ce: viteza cu care statele lumii, nu doar US, printeaza si isi devalorizeaza monedele este mai mare ca oricand. Iar asta se va vedea si in cazul dolarului, cel mai probabil din toamna. Rau lucru pentru oamenii care nu au investitii, bun lucru pentru noi.
La sfarsit, stiu ca sa reduci activitatea unui om la cifre seci este o bagatelizare a intregii lui munci, dar este si cel mai usor de inteles:
Chapeau, Mr. Warren!
No retreat, no surrender.
Vlad
Grafice importante pentru portofoliul nostru
1. Bitcoin Accumulation Ranges
Ca Bitcoin este un asset impulsiv, stim, dar niciun grafic nu surprinde mai bine asta decat cel de la Rektcapital.
Pare boring pana cand erupe. Apoi devine din nou boring, testeaza support-ul range-ului, ba chiar se joaca putin dedesubt pentru ca apoi, scuturat de retail-ul speriat sa vina mai in forta.
2. Total 3 - stablecoins
TOTAL 3 este marketcap-ul industriei minus BTC si ETH.
Am adaugat la asta stablecoins ca sa elimin si mai multa galagie.
Peste 50 si 200 Daily Moving Average poate fi un semn solid ca suntem la inceputul unui altseason. Nu mai depinde decat de urmatoarea miscarea agresiva a bitcoin-ului, daca ne intereseaza paritatea cu BTC.
Daca alt/stable e focusul, imaginea generala, pe care o vad eu acum, e ca ne pregatim de artificii.
3. EGLD
S-a suferit mult pe Elrond in bull market-ul asta.
Altseason-urile incep prin spargerea unor trendlines care in general au fost atins de minim 3 ori si s-au intins pe cateva luni bune.
MultiversX da check la ambele conditii. Daca la asta adaugam si inchidere peste 50 Moving Average nu ne mai ramane decat atacarea 200 Moving Average la $28.00.
Nu stiu sa va spun daca este cea mai buna oportunitatea din piata la momentul asta, dar daca aveti EGLD ramas in portofoliu, tehnic, azi pe 14 mai arata bine.
Pe data viitoare!
"Men destroy each other during war, and themselves during peacetime." — Nassim Taleb