TCI PRO #188 - Specialistii nu sunt profeti


Marti, 27 mai, o noua editie de podcast Mercori!!!

Dupa succesul furibund cu Cristian Sima, cand am vorbit mult despre macroeconomie, revin cu un invitat din aceeasi sfera: Alin Andries, secretar de stat la Ministerul Finantelor. Alin e la a doua sesiune si credeti-ma cand va spun ca nu exista om mai potrivit cu care sa vorbim despre ce urmeaza pentru Romania in ultimele luni, dpdv economic.

Al doilea invitat este Dragos Stanca, o enciclopedie in materie de tech, media, publicitate, ba chiar si crypto.

Dupa cum stiti de la editia trecuta, evenimentul il vom face mai micut pentru a fi atmosfera mai aerisita.

Biletele early bird pentru voi le gasiti aici:

https://oveit.com/hub/event/mercori-podcast-27-mai-m7eP8qnx

Dupa ce se deschide link-ul, e musai sa bagati acest cod pentru ca biletele sa apara: BTC200K

Abia astept sa ne revedem!

Ce-i pe masa

  • Vlad scrie azi un text cu titlul: Specialistii nu sunt profeti
  • 🆕 O noua sectiune: 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru
  • Market Update-ul il gasesti aici

Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.

Stirea cea mai importanta din ultimele zile este ca Moody a facut downgrade de o pozitie la rating-ul Statelor Unite pana la AA+.

Motivul vehiculat in presa este unul destul de simplu de intuit: la actualul nivel al datoriei, americanii vor avea probleme sa si-o plateasca prea curand (vreodata?), doar dobanzile fiind acum mai mari de 1 trilion de dolari pe an. Plus ingrijorari ce tin de inflatie.

Ce mi se pare mai interesant e faptul ca downgrade-ul afecteaza si US Treasuries, cel mai important vehicul prin care guvernul isi finanteaza deficitul. Atat timp cat vor exista cumparatori pentru bonds, dobanzile de 1 trilion desi evident problematice, nu sunt intr-atat de ingrijoratoare. Fiecare dolar din acele dobanzi ajunge risk-free, intr-un final, la un cumparator de bonds.

Cei mai mari cumparatori de US Bonds sunt bancile. Fiecare are un sistem propriu de a marca riscurile aferente bond-urilor, dar pe practica standard tot ce e intre AAA si AA-, deci mai jos de AA+, e vazut ca fiind 0 risk.

Deci downgrade-ul de la Moody nu afecteaza apetitul bancilor. Acelasi lucru se intampla si mai departe pe food chain, atunci cand aceste bonds sunt folosite drept colateral. Daca e peste AA-, riscul e marcat ca fiind 0.

Unde vreau sa ajung e ca stirea cu scaderea rating-ului face views si starneste discutii, dar pe fond, mare lucru nu se schimba. Sigur, era bine sa nu exista downgrade, dar atunci cand printezi bani constant si ai un deficit constant de peste 3% e inevitabil sa se ajunga la o inflatie “sticky” si “stinky".

Si apropo de stiri care atrag atentia si cresc pulsul, pe 4 aprilie, cand Trump era dracul viu pentru ceea ce face cu tarifele, JPMorgan devenea prima banca de pe Wall Street care anunta o posibila recesiune in a doua jumatate a lui 2025.

La o luna distanta, JPMorgan se razgandeste:

Si nu doar ei. La Goldman, pirueta a durat doar 73 de minute:

Morala de aici e una singura. Atunci cand ne uitam la specialisti, la banci, la capete vorbitoare (fix ca mine) si credem ca aia STIU ce se va intampla, gresit. De fapt, singurul lucru care poate fi adevarat este ca au mai mult informatii si STIU MAI BINE. Dar asta nu e o garantie ci o invitatie la gandit.

Exista motive de ingrijorare? Sigur.

Mereu exista. Mai ales cand se incearca o reasezare sistemica a economiei americane si a modului in care aceasta a functionat in ultimii foarte multi ani. Dau microfonul lui Scott Bessent, cel despre care am mai spus ca e vocea ratiuni in administratia Trump:

“The U.S. has a barbell economy. We have a financial system and tech sector that's the envy of the world. On the other side, we're a natural resource economy led by energy. In between is where working class Americans have lost out — and we want to fix that.”

Iar asta vine la pachet cu o serie de probleme:

Deficitul la nivel federal, apropo si de ce vorbeam la inceput, seamana cu cel din perioadele de recesiune:

And shit is looking even worse daca mergem la firul ierbii, exact la oamenii aia despre care vorbea Bessent:

Americanul de rand are mari probleme sa isi plateasca ratele la masina si sa isi acopere datoriile de pe card.

Nu as putea sa inchid sectiunea de macro fara sa vorbesc despre tarife, mai ales ca suntem undeva pe la jumatatea celor 90 de zile. Impactul este major daca ne uitam la cifre seci:

Si nu doar vs China.

U.S. exports worldwide by ocean carrier was -78% MoM in Apr.

Raspunsul chinezilor a fost unul la care probabil va recurge si administratia Trump atunci cand lucrurile se vor inrautati si dobanzile (a se citi Jerome Powell) le vor permite:

“China's central bank cuts key rates [and] injects 1 trillion yuan 3 hours after agreeing to trade talks to prop up the economy and give communist party ammo for negotiations.”

De aici supararea lui Trump care si-ar dori o “democratie” care sa functioneze ca in China in astfel de momente. El zice si se face, nu se misca in front; nefiind cazul il pune intr-o pozitie nefavorabila in negocierile cu chinezii.

Cert este un lucru: in 2-3 saptamani piata va incepe sa faca pricing in la incertitudinea de dupa terminarea celor 90 de zile incepute pe 5 aprilie. Daca vreti sa intelegi inside-out tot ce inseamna aceste tarife, va las aici un articol simplu dar complet.

2Y Yield - 4%, stabil. Intre 50 si 200 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.

10Y Yield - 4.54%, in crestere . Sentiment pentru risk assets: neutru.

Voi repeta in fiecare numar aceleasi lucruri ca sa putem urmari ce conteaza:

  • Daca 10y bond yields scade, e bine pentru noi -> Momentan este la rezistenta de 4.5%, de unde a fost respins in ultimele 3 instante, doua chiar zilele trecute:
  • Daca 2y bond yields e la 3.8% iar dobanzile la 4-4.25%, piata transmite ca dobanzile sunt o idee prea sus -> Urcarea la 4% practic confirma in parte decizia lui Jpow.

Spuneam in newsletter-ul anterior ca ambele yields vor scadea pana la urmatorul.

M-am inselat. 2Y e fix in acelasi loc, iar 10y a urcat usor dupa ce a fost respins o data la 4.5%.

La nivel de equities se intampla un fenomen foarte interesant. Wall-Street-ul are o expunere scazuta, in timp ce retail-ul face push puternic. Institutiile si hedge funds sunt expusi mai putin decat au fost oricand in ultimii 2 ani.

Din perpectiva istorica, sansele ca retail-ul sa fie mai intelept sunt foarte scazute. Exista o asimetrie majora a informatiei, dar mai exista un lucru: un mimetism pagubos din partea fondurilor. Daca majoritatea sunt sceptici, tendinta ca cei ceilalti sa ramana sceptici pentru ca tu, ca fond, te intreci cu altii ca tine pentru a obtine bani de la investitori.

Am putea asista la un fel de spirala a tacerii, cum se intampla in cazul sondajelor politice.

Pana cand Wall Street-ul va veni la petrecere, retail-ul produce unul din cele mai spectaculoase comebacks din istorie, asemanator cu 2020:

Iar apropo de ceea ce spuneam in sectiunea initiala despre banci, fund managerii intra cu brio in aceeasi categorie.

Pe 18 februarie, S&P 500 era la 6100 iar asta era vibe-ul:

Pe 13 martie S&P 500 pierduse 500 de puncte iar pana pe 7 aprilie, 1100 de puncte in total, pe minus.

Pe 15 aprilie, acelasi survey:

S&P 500 era 5400. La o luna distanta a crescut 500 de puncte.

Cel mai bun semnal contrarian.

Dupa o lunga, foarte lunga, perioada, Mag 7 nu mai sunt atat de extended:

Inca un argument pentru ca Mag7 e un trade bun e dat de surpriza pe care au facut-o pietii odata cu earnings-urile din Q1:

E cea mai mare diferenta intre ce se astepta si ce s-a raportat din ultimii 2 ani.

Sunt under si modeled fair value atunci cand se iau in calcul si fundamentals:

Sceptic sunt in ceea ce priveste Apple, dar motivele sunt strict politice. Trump, mai nou, da indicatii si unde sa mute productia.

Asta se reflecta si in pretul actiunilor, Apple fiind singurul dintre cei mari inca sub 50 Daily Moving Average:

Portofoliul meu

  • BTC - 60%
  • ETH - 18%
  • SOL - 11%
  • Stable - 10%
  • Alts - 1%

Bitcoin stabil peste 200 SMA -> great.

Spuneam data trecuta:

“Am schimbat, cum spuneam saptamana trecuta niste BTC in ETH. Am prins la 0.0185. In prezent e 0.025 si overbought RSI pe daily. Astept sa se calmeze putin si continui DCA-ul din BTC in ETH”

Nu mai este overbought, dar BTC fiind la rezistenta am putea vedea fie un retracement sanatos (RSI Daily overbought asa tipa) fie o spargere urmata de retestare. Prin urmare inca nu cred ca ETH/BTC e cooled enough ca a continui DCA.

In Incheiere

Stiu ca deja m-am intins cu mult peste lungimea standard a acestei sectiuni, dar mai am cateva lucruri interesante sa va spun.

A trecut legislatia pentru stablecoins in Statele Unite dupa un efort al ambelor partide, inclusiv democratii renuntand la multe din piedicile pe care le-au pus in ultimii ani. Are legatura cu ce se intampla la nivel macro pentru ca intr-o lume care tinde sa se distanteze de la dollar standard si sa se polarizeze, necesitatea unor rezerve neutre va fi tot mai mare.

Avem doua solutii: aur si Bitcoin. China si Rusia au acumulat aur in ritm accelerat.

Daca ne uitam strict pe ETF-urile de la BlackRock, cel pe Bitcoin tocmai a depasit pe cel aferent aurului, cel mai popular ETF pe aur din lume.

Statele Unite vor deveni, asa cum si-au propus, the place to be pentru digital assets si vor crea o rezerva de bitcoin. Iar stablecoins vor juca un rol crucial in sensul asta. Detaliez in market update.

No retreat, no surrender.
Vlad

P.S. “Those who can tolerate the most uncertainty are the ones who will eventually win. Sometimes the moment of peak uncertainty is the moment right before the breakthrough.”


Grafice importante pentru portofoliul nostru

1. Bitcoin Accumulation Ranges

Am ajuns la rezistenta range-ului in care suntem, cu mici exceptii in jos, de la mijlocul lui noiembrie. Judecand dupa rata de acumulare a longterm holders-ilor, penuria de BTC de pe exchanges, lipsa unor argumente bearish la nivel macro, adoptia rapida din partea companiilor si legislatia bullish din Statele Unite cred ca vom reusi un breakthrough curand.

2. Total 3 - stablecoins

TOTAL 3 este marketcap-ul industriei minus BTC si ETH.

Am adaugat la asta stablecoins ca sa elimin si mai multa galagie.

Spuneam saptamana trecuta:

“Daca alt/stable e focusul, imaginea generala, pe care o vad eu acum, e ca ne pregatim de artificii”.

Dupa scurt retracement de vreo 25 de miliarde de dolari, cred ca tunul este fully loaded.

3. DOGE

Dintre memecoins, DOGE arata, din punct de vedere tehnic, cel mai bine. A spart trendline, l-a retestat, RSI-ul este, cat de cat, resetat si el, nu ne mai lipseste decat un BTC care macar sa dea senzatia ca a spart rezistenta

4. SOL/BTC

Higher-low, urmat de higher-high cu dubla retestare la 50 Moving average Daily e unul din setup-urile mele preferate cand vine vorba de perechile de alts vs BTC.

Pe data viitoare!

"After spending many years on Wall Street, and after making and losing millions of dollars, I want to tell you this: It was never my thinking that made the big money for me. It was always my sitting." — Jesse Livermore


Dacă ai întrebări, dă-ne un email la adresa:

academy@stakeborg.com


Unsubscribe · Preferences

StakeBorg

Read more from StakeBorg

Saptamana viitoare luam o pauza de vara, dar revin cu forte proaspete! Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Conflictul Iran/Israel 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Peisajul macro e dominat de...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Bitcoin la un milion deja s-a intamplat. 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. Tocmai au fost facute publice datele CPI pentru luna mai. 2.4% inflatie in...

Ce-i pe masa Vlad scrie azi un text cu titlul: Wen brrr? 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru Market Update-ul il gasesti aici Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone. tl;dr: Sanse mici de recesiune Duelul Trump/Powell continua Scenariul, nu improbabil, al unui megabull run Daca...