Ce-i pe masa
-
Vlad scrie azi un text cu titlul: Elon! Si la gara!
- 4 Grafice importante pentru portofoliul nostru
- Market Update-ul il gasesti aici
Avem acum un grup de Whatsapp! - si, desigur, un canal dedicat membrilor Stakeborg Academy. Ca sa te putem accepta in grupul de WhatsApp, asigura-te ca ai adaugat un numar de telefon in platforma in sectiunea Account > Edit Profile > Primary Phone.
Elon si-a facut bagajele si a decretat ca taierea costurilor se dovedeste a fi un obiectiv mult mai greu de indemplinit decat si-ar fi imaginat. Birocratia, problemele juridice, dar si conflictele cu alti membri ai cabinetului par sa-l fi descurajat pana si pe Musk.
Asta se intampla chiar in perioada in care administratia Trump isi muta atentia de la taierea costurilor spre stimularea cresterii economice prin taierea unor taxe.
Daca ne uitam pe graficul lichiditatii din Statele Unite, US M2, putem observa ca fix la momentul vorbirii, suntem la all time-high, dupa o perioada in care cresterea masei monetare a luat o pauza:
In discutia pe care am avut-o cu Alin Andries la ultima editie a podcastului am dezbatut si daca exista vreo alta solutie prin care sa nu se ajunga la quantitative easing. Duminica la 20.00 este premiera.
In momentul de fata investitorii se asteapta la doar doua taieri ale dobanzilor, in scadere fata de cele 4 pe care le anticipau in ianuarie.
In conditiile in care economie nu da semne de slabiciune iar inflatia este mai degraba stabila iar piata muncii este o un grafic cu o linie perfect dreapta, singurul motiv ca un cut sa aiba loc e dorinta lui Trump. Argument care, pana acum, nu a fost nicidecum de-ajuns pentru nea’ Jerome. Sunt convins ca Trump abia asteapta anul 2026 cand il va putea schimba pe Jpow.
Jobless Claims, atat initial cat si continuing, sunt stabile. (Late edit: numere ceva mai mari azi)
Somajul, in crestere usoara dar nimic care sa urle probleme.
ISM employment atat in services, cat si in manufacturing, par sa revina la nivelul de echilibru, 50, dupa sperietura cu tarifele din martie-aprilie.
Dar asta nu va dura la nesfarsit, cel putin daca ne uitam la ce forecasts exista in prezent:
Pentru Q2 o crestere a GDP-ului cu 1.4% nu e wow, dar nefiind negativ se evita discutia despre o posibila recesiune. Mai departe, sar in ochi, cum e firesc pe fondul tarifelor, scaderile accelerate la importuri si exporturi, dar si un salt al core PCE la 3.2%.
Pana atunci, sa revenim in prezent si sa observam ca un aspect care ne intereseaza in mod direct: Dolarul este din nou sub 100 si a ajuns la sfarsitul lui aprilie la un nivel nemaiatins din decembrie 2023 in timp ce aurul si bitcoinul cocheteaza cu all time highs.
Asta in timp ce corelatia cu equities este mai degraba slaba, apropo de semnalul pozitiv despre care vorbea Cristian Sima in discutia pe care am avut-o acum doua saptamani la podcast:
Daca raspunsul bitcoinului si aurului este intr-adevar dat de aceeasi cauza, incertitudinea, exista sanse bune ca asta sa nu se schimbe prea curand, sa mearga cap la cap si sa se confirme ca ambele sunt saving rafts in vremuri tulburi. Am doua argumente in sensul asta, dincolo de cele deja enumerate anterior:
1. Incertitudinea tarifelor va plana pana pe 5 iulie iar odata intrati in ultimele 30 de zile, cred ca se va acutiza. Mai ales ca Trump vorbeste deja despre tarife pentru noi industrii cum ar fi mineralele, semiconducatorii si pharma.
2. La nivel geopolitic pare ca nu suntem prea aproape nici de o pace in Ucraina si nici de o concluzie a discutiilor US/Iran pe tema armamentului nu clear.
Ideea centrala: incertitudinea ramane o constanta, date macro noi ingrijoratoare nu sunt iar Bitcoinului pare sa-i convina actualul regin. Si noua 🙂
2Y Yield - 3.95%, stabil. Intre 50 si 200 moving average. Sentiment pentru risk assets: neutru.
10Y Yield - 4.44%, in scadere . Sentiment pentru risk assets: neutru.
Voi repeta in fiecare numar aceleasi lucruri ca sa putem urmari ce conteaza:
Daca 10y bond yields scade, e bine pentru noi -> Odata cu Weekly Jobless Claims care au venit 240.000 in loc de 230.000 cat se astepta piata, atat 2y cat si 10y bonds au scazut simtitor in doar cateva ore:
10Y sub 4.5% pe fondul catorva raportari din care reiese ca economia nu e chiar roz, dar nici pe butuci, e fix ce avem nevoie pentru ca Bitcoin-ul sa aiba vant in panze.
Nvidia tureaza din nou motoarele si deschide cu +6% dupa ce a raportat o crestere de 73% year-over-year la business-ul cu data centere. Reveneul per total a fost de 44.06 miliarde vs 43.31 cat se astepta initial.
Back in the Overbought territory:
Iar perechea pe care o urmaream in vremurile cand crestea Nvidia ca Fat-Frumos e in super overbought si la all-time high: NVDA/AAPL:
Corelatia aruncata public de Raoul acum cateva luni continua sa fie foarte fidela; trece atat testul ochiului cat si matematica, fiind acum la 97%:
Daca se va respecta si in lunile urmatoare am putea asista la un verde persistent in portofoliile noastre.
Portofoliul meu
- BTC - 60%
- ETH - 18%
- SOL - 11%
- Stable - 10%
- Alts - 1%
Bitcoin stabil peste 200 SMA -> great.
Inca astept ETH/BTC sa coboare spre 0.022-0.020.
In Incheiere
Taierea taxelor despre care se vorbeste acum in Statele Unite este de facto o metoda de printing, de a baga bani in piata. Prin inflatia care vine la pachet cu tarifele ce obtine Trump este o devalorizare a dolarilor abia printati, ceea ce inseamna ca intr-un astfel de context, assets-urile denominate in dolari vor performa foarte bine.
Nu sunt multe variante, iar principalii 3 favoriti sunt aur, stocks (dar de la companii care au rezerve mari de cash si o pozitie dominanta in piata -> Mag 7) si bitcoin.
Daca ne uitam on-chain, este pentru prima data dupa mai bine de un an cand toate cohortele de holders, de la cei mai mici la cei mai mari, acumuleaza bitcoin.
Toata lumea, de la cel mai mic holders pana la companii, state si whales, are convingerea ca povestea acestui bull run nu doar ca nu s-a incheiat, dar the best is yet to come.
No retreat, no surrender.
Vlad
Grafice importante pentru portofoliul nostru
1. Bitcoin Accumulation Ranges - Update
Graficul Anterior
Cum arata in prezent
Cred ca $130.000 e scris in stele pentru luna iunie, asta daca nu vom avea ceva stiri la nivel macro care sa intunece complet orizontul.
2. Total 3 - stablecoins
TOTAL 3 este marketcap-ul industriei minus BTC si ETH.
Am adaugat la asta stablecoins ca sa elimin si mai multa galagie.
O intoarcere la 640 de miliarde inainte de a incepe alt season?
Send it!
3. EGLD
Ca sa nu vedem o retestare a trendline-ului undeva pe la $14.5 si apoi $12, support-ul de la 17 dolari trebuie sa tina.
4. XRP
Din punct de vedere tehnic este locul perfect de bounce puternic pentru XRP: confluenta de 200 & 50 Moving Average plus trendline-ul specific pentru alts-uri inainte de altseason. In plus, XRP are un istoric de a face frontrunning deci ar putea alerga inaintea celorlalte mai ales ca a inceput si sarabanda XRP futures pe CME.
Pe data viitoare!
"The desire for constant action irrespective of underlying conditions is responsible for many losses in Wall Street." — Jesse Livermore